Maandag 30 januari hebben Concordia, Theater Sonnevanck, ROC van Twente en gemeente Enschede uitgesproken om te onderzoeken of het mogelijk is samen het ‘Oude V&D-pand’ op de hoek van de Korte Hengelosestraat en de Brammelerstraat te betrekken. Het was ooit de plek waar je kwam kijken en kopen. Nu moet het monumentale V&D-pand op de hoek van de Brammelerstraat en de Korte Hengelose straat, dé locatie worden in de binnenstad waar je telkens een ervaring rijker de deur uit gaat.
Het Warenhuis moet een bruisende plek worden met een avontuurlijk en veelzijdig aanbod van film, jeugdtheater, muziek -en theatervoorstellingen, beeldende kunst en uitnodigende horeca. Uniek voor stad en regio. Een culturele hotspot voor een breed en divers publiek. Een huis waarin altijd wat gebeurt en iedereen zich thuis kan voelen. En tegelijkertijd een kloppend hart van kunstonderwijs en cultuureducatie – een plek van creatie, kruisbestuiving en dwarsverbanden.
Aanleiding
De wens van Concordia om een diverser en meer verdiepend filmaanbod te kunnen bieden is er al jaren. Daarvoor zijn meer zalen nodig. “We willen bijvoorbeeld het programma van Martin Koolhoven kunnen verrijken door de films te tonen die hij aanhaalt. Of bij een documentaire over Ennio Moricone een week van klassieke westernfilms kunnen programmeren.” licht directeur Roswyde Burgman van Concordia toe.
Het gaat hier dus niet om een groot aantal stoelen, maar om het aantal zalen. Daarmee kan Concordia diversiteit en verdieping waarmaken. “Onze droom is, om naast meer filmzalen een roof top cinema te ontwikkelen in het Warenhuis. De Bonbonniere, de theaterzaal aan de Oude Markt, blijft natuurlijk altijd bij Concordia horen.”
Groot en divers aanbod Theater Sonnevanck
Lieke Bisseling en Daniel van Klaveren, directie Theater Sonnevanck: “Het Warenhuis is voor Sonnevanck een prachtige plek om meer families in de stad en regio te bereiken. We kijken ernaar uit om samen met onze partners een breed publiek van alle leeftijden te ontmoeten die we gezamenlijk een groot en divers aanbod kunnen bieden. We zien Het Warenhuis als een plek waar je wilt blijven. Waar gezelligheid en toegang tot cultuur samenvallen. En waar altijd wat te doen is. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is Het Warenhuis dynamisch en in full swing.”
Peter Weusthof, directeur van het onderwijscollege waar de podiumacademie onder valt, legt uit waarom ROC van Twente meedoet in het haalbaarheidsonderzoek: “Voor onze studenten is het geweldig om met professionals in één pand te zitten. We zien dus een meerwaarde in het gezamenlijk onder één dak brengen van de drie organisaties. Daarom doen we graag mee in deze oriëntatie op gezamenlijke huisvesting en hopen dat deze positief uitpakt.”
Cultuur, onderwijs en creatief ondernemerschap
De plannen voor Het Warenhuis sluiten naadloos aan bij het actieplan binnenstad. Dat is belangrijk voor een bruisende binnenstad en het aantrekken en behouden van talent voor de stad. Wethouder Jeroen Diepemaat: “Behoeften van bewoners en consumenten veranderen. Dit vraagt om een dynamische stad waarin gebieden en gebouwen meebewegen. We willen ruimte bieden aan nieuwe functies zoals cultuur, onderwijs en creatief ondernemerschap. Straten als de Korte Hengelosestraat en locaties zoals het oude V&D-pand bieden ruimte voor creatieve en innovatieve concepten, nieuwe vormen van bedrijvigheid en een eigentijdse invulling van de openbare ruimte.”
De partijen gebruiken de komende periode om onderzoek te doen naar de haalbaarheid. De verwachting is dat in april meer duidelijk is over de plannen.