12.9 C
De Bilt

Expositie OUDROZE op het Van Loenshof

Van 28 juni tot en met 19 juli is de reizende buitenexpositie OUDROZE op het Van Loenshof in Enschede te zien. De expositie toont 29 levensverhalen van 70+’ers: homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen transgenders en intersekse personen (lhbti+). Zij durfden vroeger als eersten openlijk voor hun geaardheid uit te komen. De acceptatie van lhbti+ mensen is nog altijd niet vanzelfsprekend. Daarvoor vraagt deze expositie aandacht.

Nederland heeft een sterke traditie als het gaat om vrijheid van meningsuiting en solidariteit. Deze vrijheid is voor sommige mensen nog niet zo lang werkelijkheid. Zo is het huwelijk voor mensen van het gelijke geslacht pas sinds 2001 legaal. Toen liep Nederland hiermee voorop in de beweging voor gelijke rechten.

Acceptatie en gelijke rechten

Vandaag hebben lhbti+ mensen een vrijheid die vanzelfsprekend lijkt. Dit is dankzij degenen die vochten voor hun acceptatie en gelijke rechten. De gekregen vrijheid is helaas nog altijd kwetsbaar en blijft niet vanzelf in stand. Bijvoorbeeld als homoseksuele ouderen in een verzorgingstehuis terecht komen. Soms gaan ze dan noodgedwongen weer terug in de kast. De lhbti+ generatie van vandaag staat voor nieuwe opgaven om de gekregen vrijheid actief te onderhouden.

Fotograaf en kunstenaar Ernst Coppejans is de bedenker en maker van OUDROZE. Elk portret heeft een QR-code die het bewegende portret laat zien. Verder is het mogelijk het interview te beluisteren en is er een Engelse vertaling van het verhaal. De beelden en verhalen zijn bedoeld om het gesprek tussen jongeren en ouderen op gang te brengen. De levenservaringen van 70+’ers uit de lhbti+ gemeenschap dienen als inspiratiebron voor huidige en toekomstige generaties.

Passende expositie voor Enschede Regenboogstad

Als Regenboogstad vraagt Enschede aandacht voor de uitdagingen van lhbti+ personen, jong én oud. Wethouder Arjan Kampman zegt daarover: “Enschede is een inclusieve stad. Je mag zijn wie je bent, zonder te kijken naar afkomst, geloof, gender of geslacht. Deze expositie helpt mee aan het goede gesprek over acceptatie en gelijke rechten. Dat blijft nodig.”

Daarom werkt de gemeente samen met stichting Open Mind, de organisator achter de rondreizende expositie. De reizende expositie ging 5 april van start. En Enschede is de 4e gemeente waar de expositie is te zien. Na 19 juli reist de expositie door naar de gemeenten Doetinchem, Utrechtse Heuvelrug en Roosendaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio