7.4 C
De Bilt

Fysiotherapeuten verenigen zich in nieuwe coöperatie TFO

Twentse Fysiotherapeuten Organisatie (TFO). Dat is de naam van een nieuwe coöperatie in het Twentse zorglandschap waarbij zich inmiddels meer dan 40 procent van alle fysiotherapeuten in Twente hebben aangesloten. De Twentse Fysiotherapeuten Organisatie wil hét aanspreekpunt zijn voor en van fysiotherapie waarbij middels afspraken met andere regionale zorgpartners de fysiotherapie verder wordt ontwikkeld en daarmee de kwaliteit van leven voor de inwoners van Twente verder wordt verbeterd.

Samen sterk met inmiddels ruim 400 fysiotherapeuten

“Je ziet nu dat veel fysiotherapeuten alleen of in een maatschap hun zaakjes moeten regelen. Niet alleen op patiënten-niveau maar ook in onderhandelingen met zorgverzekeraars bijvoorbeeld”, zegt Kees Smelt, de kersverse voorzitter van TFO. “Door samen te werken sta je sterker. Dat vinden wij niet alleen ook de zorgverzekeraar is enthousiast. Die kan nu veel sneller en daarmee efficiënter handelen.” Smelt werd onlangs unaniem tot voorzitter van de nieuwe coöperatie verkozen. Inmiddels zijn ruim 400 Twentse fysiotherapeuten lid van TFO. Ze werken in 61 praktijken en zijn verdeeld over 109 locaties. Opvallend hierbij is dat in elke gemeente in Twente leden zijn vertegenwoordigd.

Geen vakinhoudelijke organisatie maar verbindend

TFO richt zich niet inhoudelijk op het vak fysiotherapie. “Onze leden zijn prima geschoold en hebben meer dan genoeg ervaring. TFO richt zich in volle breedte op het vak. We willen samenwerken met bijvoorbeeld de Twentse huisartsenorganisaties, de Twentse apothekers, zorgverzekeraars, , ziekenhuizen, VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuizorg), gemeenten, Twentse Koers, vakinhoudelijke netwerken, diëtisten, podotherapeuten, etc. Veel Twentse zorgpartners kunnen binnenkort van TFO een telefoontje verwachten om het gesprek aan te gaan om te kijken waar we elkaar kunnen vinden.”

Effectief en efficiënt

“We zijn gestart met een aantal speerpunten, die vanuit het regiobeeld in Twente naar voren komen als belangrijke onderwerpen met een hoge zorgvraag. Als TFO zijn we aanspreekpunt voor de fysiotherapie in Twente om deze zorgvraag integraal te gaan organiseren. Er is al een begin gemaakt op het gebied van valpreventie, de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) en artrose-zorg.  Doordat in deze vorm te doen betekent dat tijdwinst voor de fysiotherapeut en zijn samenwerkingspartner, het is effectief en efficiënt, we zijn beter vindbaar, het drukt de kosten en we zijn hiermee voor veel partijen 1 gesprekspartner”, zegt Smelt.

Hij is zelf ook verrast over de grote belangstelling. “In zorgland is erg veel gaande. Het gaat niet alleen om geld of vergoedingen, maar ook om de positie van de fysiotherapie in het totale zorglandschap. Dat gaat veranderen en het is goed om daarop  voorbereid te zijn.”

Zorg van landelijk naar regio

Volgens demografische berekeningen is in het jaar 2050, 1 op de 4 mensen boven de 65. Mensen leven langer en dat brengt een stijging van het aantal chronische ziekten met zich mee. De zorgvraag wordt complexer, langduriger en kan bijna niet meer door de reguliere zorg worden behapt. Tijd voor maatregelen dus.

“Het is geen financieel gedreven organisatie. Ook ziekenhuizen zijn blij met TFO”, weet Smelt. “Net als de huisartsen. Op het gebied van onder andere COPD, ouderenzorg en Parkinson zal de rol en positie van fysiotherapeuten alleen maar belangrijker worden. Huisartsen zullen de komende jaren 30 procent meer doorverwijzingen richting de fysiotherapeut doen,” weet Smelt. “Van landelijke beleid gaan we naar regionale verantwoordelijkheid. Dan kan je maar beter schouder aan schouder staan om deze uitdaging op te pakken. En dat gaan we vol enthousiasme doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio