Gronau/Enschede/Borne – Afgelopen donderdag vond het tweede grensoverschrijdende kunst- en cultuurbarcamp van het project taNDem plaats. Ruim 100 Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers kwamen in Borne bij elkaar om potentiële projectpartners uit het buurland te vinden, inspiratie op te doen en grensoverschrijdend te netwerken.
“Na het grote succes van ons eerste themajaar zijn we erg blij dat er ook voor de tweede editie veel belangstelling is. Voor het tweede jaar op rij was de bijeenkomst volgeboekt en werkten we met een wachtlijst. Dit laat zien dat er veel interesse is voor grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van kunst en cultuur” vertelt inhoudelijk projectleider Johan Godschalk. “Zowel van Nederlandse als Duitse kunstenaars hebben we de afgelopen jaren steeds opnieuw gehoord dat grensoverschrijdende contacten en een aanspreekpunt ontbreken. Met het taNDem-project geven we 15 tandems de mogelijkheid om met elkaar aan het werk te gaan en bouwen we tegelijkertijd aan een netwerk van kunstenaars, die over de landsgrens willen samenwerken.” voegt de Duitse projectleider Andre Sebastian hieraan toe.
Kick-off
Tijdens de kick-off van het nieuwe themajaar onder het motto “Energie – wat is onze drijfveer?” kwamen de deelnemers in verschillende, interactieve sessies met elkaar in contact . Een van de Duitse deelnemers vond het speeddaten erg leuk: “Je kwam zowel inhoudelijk als persoonlijk met elkaar in gesprek”. Een andere deelnemer benoemde de vele mogelijkheden om elkaar te ontmoeten als positief: “Ik heb met veel mensen gesproken en goede ideeën opgedaan”.
Het belangrijkste doel van de dag was het vormen van Duits-Nederlandse tandems. Johan Godschalk vertelt dat er ter plekke al tandems ontstonden. “Aan het begin moesten we even helpen om de sessies op gang te brengen, maar daarna gaven de deelnemers er zelf invulling aan en bleken er meerdere matches te zijn. Erg mooi.” Andre Sebastian vult aan: “We hebben vandaag goede dingen gehoord en zien ontstaan. We hopen dat we ook voor dit themajaar veel mooie en creatieve projectaanvragen binnenkrijgen”.
Projectaanvraag
Het is voor iedereen mogelijk om tot 31 maart a.s. een projectaanvraag in te dienen. Elk Nederlands-Duits tandem kan maximaal €15.000,- subsidie uit het project ontvangen. Ook geïnteresseerden, die niet aan de bijeenkomst hebben meegedaan, kunnen een projectaanvraag indienen. Meer informatie over de aanvraag, de voorwaarden en het jaarthema “Energie” is te vinden op: www.tandemkunst.eu
Achter de naam taNDem staat het INTERREG V A project “Kunstverbinding – Kunstverbindung”. Binnen dit project werken de EUREGIO, Cultuur Oost, Münsterland e.V., Emsländische Landschaft e.V., de Stadt Osnabrück, de Landkreis Osnabrück en de Provincies Gelderland en Overijssel samen aan het versterken van de kunst-, cultuur- en erfgoedsector in het grensgebied.
Financiering
Het project “Kunstverbinding – Kunstverbindung” wordt in het kader van het INTERREG V A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Provincies Gelderland en Overijssel, het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten en het Wirtschaftsministerium des Landes NRW.