In 2020 startte het project Van Grijs naar Groen in Hengelo. Het doel: de komende jaren alle wijken in Hengelo vergroenen. Woolde was de eerste wijk. Daarna volgde Noord. In 2021 is het aanmelden van locaties in de wijk Slangenbeek inmiddels achter de rug. Vanaf 17 mei kunnen inwoners van Slangenbeek stemmen op de locatie van hun voorkeur.
Maar eerst wat meer over Van Grijs naar Groen . Wat is dat precies? Gemeente Hengelo wil met dit initiatief de komende jaren in alle Hengelose wijken ‘grijze’ bestrating en verharding in de openbare ruimte vervangen voor extra groen. Groen in de stad wordt steeds belangrijker nu h et klimaat vera ndert. Zomers en winters worden wisselvalliger met zwaardere buien, hitte en droogte. Groen is nodig om de pieken in regenwater op te vangen en het zorgt voor verkoeling op zomerse dagen. Maar ook bijen, vlinders en vogels komen af op groen én dat is goed voor de biodiversiteit. O m te vergroenen vragen we bewoners om locaties aan te melden. Want zij kennen de wijk immers het beste.
Stemmen in Slangenbeek Vanaf 17 mei
Inwoners van Slangenbeek konden tot en met 18 april grijze (stenige) locaties aanmelden om te vergroenen. Drie locaties gaan door naar de stemronde, die op 17 mei start. Bewoners van Slangenbeek kunnen hun stem uitbrengen op één van de drie locatie s . Welke locaties dat zijn ? Dat wordt op 17 mei ook bekend. Stemmen kan via www.hengelo.nl/vangrijsnaargroen . De initiatiefnemers van de winnende locatie gaan vervolgens samen met de gemeente aan de slag met het ontwerp. Wat is er in tussentijd op de andere locaties gedaan? Een korte terugblik.
Aftrap in Woolde
De winnende locatie in Woolde was de asfaltplaat aan de Wessex. Een versteend gebied dat bewoners graag groener wilden zien. In het najaar van 2020 werd het asfalt verwijderd en kort daarna werd het groen aangebracht. Marga Huiskes, de initiatiefnemer van dit idee , is enthousiast: ‘De eerste bloemen b loeien op het prac htige stukje groen in onze wijk! Het is echt mooi geworden en nog dagelijks horen we bewoners of voorbijgangers die er erg van genieten. ’ Het idee ‘in groene banen’ , voor een groenere Deldenerstraat eindigde bij de stemming als tweede. De uitvoering daarvan heeft een tijdje op zich laten wachten. Maar ook hier gaan we binnenkort aan de slag.
Geen stemronde nodig in Noord
In de wijk Noord kwamen drie ideeën binnen. Deze ideeën kunnen binnen het beschikbare budget uitgevoerd worden. Daarom was er in Noord geen stemronde nodig. We gaan aan de slag bij de hofjes aan de Steenbokstraat, rondom basisschool de Reflector én langs de Oldenzaalsestraat.
In eigen tuin wat doen?
Groen in eigen tuin is natuurlijk ook altijd een goed idee. Een groene tuin is niet alleen goed voor uzelf , maar heeft ook andere voordelen: het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen, de tuin wordt op hete zomerse dagen minder warm en het biedt leefruimte aan vogels, bijen en vlinders. En dat laatste is dan ook weer goed voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Inspiratie opdoen? Kijk eens op www.groenblauwtwente.nl