Hengelo heeft vandaag vanuit Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) een subsidie van maar liefst € 15 miljoen ontvangen. De subsidie is bestemd voor de versnelde bouw van in totaal 1500 woningen in de binnenstad en Hart van Zuid. Om die versnelling te realiseren moeten nieuwe woningbouwlocaties goed
bereikbaar zijn. Speciaal daarvoor heeft het Rijk het MIRTprogramma in het leven geroepen.
Hengelo heeft aangetoond dat in Hart van Zuid en de binnenstad bereikbaarheids- en mobiliteitsmaatregelen nodig zijn om de woningbouw sneller uit te voeren. Voorwaarde daarbij is dat de helft van de woningen voldoende betaalbaar is en dat de bouw van de woningen binnen drie tot vijf jaar moet starten.
Blij met forse subsidie
Verantwoordelijk wethouder Gerard Gerrits: ‘Wij zijn ontzettend blij met deze forse subsidie. Het is een geweldige bijdrage en stimulans om in beide gebieden meer woningbouw en een goede bereikbaarheid te creëren. Het bouwen van meer en betaalbare woningen is en blijft een belangrijke opgave voor ons college de komende jaren. En meer woningen draagt weer bij aan onze ambitie om te groeien naar 100.000 inwoners. Daarmee stimuleren we ook de groei van de beroepsbevolking. En dat is belangrijk voor het versterken van onze economische positie als kern van de toptechnologische regio Twente. Hengelo blijft daarmee een aantrekkelijke stad om te wonen en te werken.’
Uitvoering in Hengelo
Voordat het zover is moet er nog veel gebeuren en gaan gesprekken plaatsvinden met betrokken partijen. Voor de binnenstad geldt dat de mobiliteitsoplossing kan worden gezocht in de parkeergarage van Lange Wemen. Voor Hart van Zuid gaat de gemeente onderzoeken hoe en waar een zogeheten mobiliteitshub vorm kan krijgen. Een mobiliteitshub is een locatie waar verschillende vervoersvormen samenkomen. Je kunt je auto parkeren en overstappen op OV of met een elektrische fiets je reis te voltooien.
MIRT
MIRT is een programma waarmee de Rijksoverheid de bereikbaarheid, veiligheid en ruimtelijke inrichting van Nederland wil bevorderen. Om snel stappen in het woningtekort te kunnen zetten, hebben de minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) samen met regionale overheden versnellingsafspraken gemaakt. Het kabinet wil met de subsidies bereiken dat binnen nu en de komende vijf jaar circa 135.000 woningen gebouwd worden en goed bereikbaar zijn.