Hengelo – De kinderboerderij aan de van Alphenstraat gaat verder als Erve Weusthag. De kinderboerderij, maar ook het gebied eromheen wordt gemoderniseerd en aangepast. De boerderij wordt daardoor nog aantrekkelijker voor alle Hengeloërs. Stichting Erve Weusthag (SEW) gaat een belangrijke rol spelen in deze ontwikkeling en neemt de exploitatie over van Gildebor. Gildebor blijft de dagelijkse werkzaamheden uitvoeren door het inzetten van personeel.
De Twentse hoeve moet een plek worden met een actief programma waar bezoekers (jong en oud), van alles kunnen zien, beleven en leren over natuur, voedsel, water en energie. Dit gebeurt op de boerderij aan de van Alphenstraat, maar ook in het Weusthagpark en bij het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) aan de rand van het park.
Ontmoetingsplek
De entree en de boerderij worden een aangename verblijf -en ontmoetingsplek met een open toegankelijke uitstraling, een afgeschermde speel -en dierenknuffelplek voor de kleintjes omringd door een mooi terras met kleine horecavoorziening. De eerste verbouwingen zijn gestart.
De Twentse hoeve gaat gerund worden door medewerkers die de bezoekers bewust willen om gezond te leven in samenhang met elkaar en de natuur. De medewerkers organiseren het hele jaar door activiteiten om dit bewustzijn te creëren.
Begonnen
De afgelopen tijd is er al hard gewerkt om, met eenvoudige middelen, de kinderboerderij weer nieuw elan te geven. Zo is er een groot aantal hekken weggehaald waardoor de kinderboerderij een vriendelijkere uitstraling heeft. Er is buitenspeelgoed beschikbaar voor de kinderen en er zijn lekkere banken voor de ouders om buiten te zitten. In de kinderboerderij zijn openslaande deuren geplaatst, is een inrichtingsontwerp gemaakt en er komt nieuw meubilair (van de kringloop).
Stichting Erve Weusthag
Bezoekers kunnen er genieten van een kopje koffie. Ook is Stichting Erve Weusthag (SEW) vorige jaar al gaan helpen met het organiseren van evenementen zoals bijvoorbeeld beestenboeldagen, kerstfeest, paasfeest en de voorjaarsmarkt 2024. Bovendien is SEW een campagne gestart om vrijwilligers te werven.
Good Ett’n
Stichting Erve Weusthag (SEW) houdt zich naast de boerderij ook bezig met projecten in het Weusthagpark, zoals het project Good E’ttn. Dit is een educatieproject om duurzaam gezond voedsel te produceren en te promoten en gelijk de relatie tussen stad en platteland te versterken. Zo wordt er een voedselbos ontwikkeld tussen de Dijksweg en de van
Alphenstraat, grenzend aan de biologische moestuin en het beleefbos van IVN. Ook worden de percelen langs de Houtmaatweg ingericht voor tuinbouw.
Officiële start
Op woensdagmiddag 19 juni hebben de SWB, Gildebor, de Stichting Erve Weusthag en de gemeente officieel de samenwerking bekrachtigd. Wethouder Claudio Bruggink heeft daarbij de nieuwe Stichting Erve Weusthag twee jonge alpaca’s aangeboden. De komende maanden wordt er verder gewerkt aan de ontwikkeling van de boerderij. De samenwerking is in eerste instantie voor een jaar, daarna wordt er geëvalueerd.