Enschede – Het komt steeds vaker voor dat zorgaanbieders geen nieuwe cliënten kunnen aannemen die huishoudelijke hulp nodig hebben. Er zijn te weinig medewerkers om deze hulp te verlenen. Als gevolg van deze personele schaarste ziet de gemeente Enschede zich genoodzaakt tot maatregelen. Die zijn nodig om zo toch zoveel mogelijk inwoners van huishoudelijke hulp te kunnen voorzien.
De maatregelen gelden alleen voor inwoners die een nieuwe aanvraag doen voor huishoudelijke hulp. Zij kunnen niet langer zelf een zorgaanbieder kiezen. Bij het toewijzen van hulp kijkt de gemeente welke zorgaanbieder het snelst hulp beschikbaar heeft. Een vaste dag en tijd en een vaste hulp zijn ook niet altijd meer mogelijk.
Huishoudelijke hulp
Inwoners die huishoudelijke hulp aanvragen, krijgen nog steeds een volledige indicatie. Het kan wel gebeuren dat zij tijdelijk minder hulp krijgen dan geïndiceerd. Bijvoorbeeld 1 keer in 2 weken in plaats van 1 keer per week en/of minder hulp per keer. Inwoners die al huishoudelijke hulp hebben, kunnen door hun zorgaanbieder worden benaderd met de vraag of zij tijdelijk bereid zijn tot minder hulp. Die uren kan de aanbieder dan inzetten voor nieuwe aanvragers.
Personele tekorten waren voorzien, maar doen zich nu sneller voor dan verwacht. Daarom zijn er op korte termijn maatregelen nodig. De gemeenteraad is hierover vandaag geïnformeerd. Wethouder Harmjan Vedder (Wmo) spreekt over een situatie van overmacht: “Dit is niet wat je wilt. De personele schaarste dwingt ons tot maatregelen. We realiseren ons dat deze maatregelen grote impact hebben op inwoners. We hebben de opdracht om samen te zorgen dat inwoners zo veel mogelijk de hulp kunnen krijgen die nodig is.”
Samen leven samen zorgen
Om de tekorten het hoofd te bieden, gaat de gemeente versneld aan de slag met “reablement”, een van de voorstellen uit de in juli 2024 door de gemeenteraad aangenomen strategienota Samen leven samen zorgen. Reablement houdt in dat we proberen mensen zoveel mogelijk te ondersteunen om zelfstandig te blijven.
Ook doet de gemeente onderzoek naar een ‘centrale wasvoorziening’. Op dit moment doen hulpen de was bij de inwoners thuis. Als dat werk wordt uitbesteed via een centrale voorziening komen er extra mensen vrij. Verder gaat de gemeente in gesprek met de aanbieders en maatschappelijke partners over mogelijkheden om de personele tekorten terug te dringen.
In 2023 kregen gemiddeld 90 inwoners per maand voor het eerst een indicatie voor ondersteuning huishouden. In 2024 waren dat gemiddeld 100 inwoners per maand. Aanvragers hebben te maken met een wachttijd tussen 8 en 12 weken voordat ze een indicatie krijgen, en daarna met een wachttijd voor de hulp zelf.