De gemeente Oldenzaal streeft ernaar gezondheidsverschillen in de stad terug te dringen. Die verschillen ontstaan vaak al in de eerste 1000 dagen van een kind: de periode vóór de zwangerschap tot en met de leeftijd van twee jaar. Kun je in deze periode problemen voorkomen of verminderen, dan heeft dat een positief effect op het welzijn van het opgroeiende kind. Onze ambitie is dat alle kinderen in Oldenzaal kansrijk opgroeien. Een Kansrijke start kan bijdragen aan deze ambitie en biedt handvatten om gezondheidsverschillen te voorkomen.
Ook in Oldenzaal de beste kansen bieden
Wethouder Maaike Rödel: “Kansrijk opgroeien vind ik enorm belangrijk, want ieder kind, ook in Oldenzaal, verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. Kansen scheppen om gezond en veilig op te groeien begint al voor de zwangerschap.
Het programma Kansrijke Start gaat ons ondersteunen om samen met professionals uit het medisch- en sociaal domein een goede ketenaanpak op te zetten. Zodat we samen de ouders met een kinderwens en ouders met een kind in de leeftijd tot en met 2 jaar ondersteunen.”
De aanpak van Kansrijke Start in Oldenzaal
Het actieprogramma Kansrijke Start, is in 2018 gelanceerd door het Ministerie van VWS en bestaat uit drie actielijnen: voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en na de geboorte. In Oldenzaal worden de eerste twee actielijnen het eerst opgepakt. Daarvoor wordt een lokale coalitie opgericht, die samen afspraken maken over een goede ketenaanpak en daarmee een optimale samenwerking tussen het medische en sociale domein.
Het reeds bestaande prenataal huisbezoek wordt verder ontwikkeld, we implementeren de interventie Nu Niet Zwanger en er komt meer aandacht voor zwangerschap en ouderschap in andere culturen. Aansluitend op de eerste twee actielijnen wordt komende tijd actielijn drie ontwikkeld zodat uiteindelijk een doorlopende ontwikkellijn tot stand komt.