Noordoost Twente – De provincie Overijssel staat open voor de plaatsing van windmolens in Noordoost-Twente. Voorwaarde is wel dat er een plan komt waarin rekening wordt gehouden met de bijzondere ruimtelijke en landschappelijke kwaliteiten in het gebied, draagvlak en participatie. Die boodschap heeft gedeputeerde Tijs de Bree (Energie) afgegeven tijdens een werkbezoek aan Noordoost-Twente.
De Bree: “Tijdens het werkbezoek heb ik gezien dat er in de vier gemeenten volop plannen en ideeën zijn voor verduurzaming van het energiegebruik. Als provincie willen wij meer dan voorheen kansrijke initiatieven die van onderop komen ondersteunen en helpen verder te komen. Ook als het gaat om windenergie.”
hulp provincie
In de vier Noordoost-Twentse gemeenten bestaat al langer de ambitie om de energie opwek te verduurzamen door onder meer de plaatsing van windmolens. Dit werd tot nu toe steeds tegen gehouden door de provincie, omdat het niet past in het provinciale omgevingsbeleid. Oldenzaal, Losser, Tubbergen en Dinkelland vormen samen het Nationaal Landschap Noordoost-Twente, waar de provincie tot nu toe geen windmolens toestaat.
Uitsluitingsgebieden
Gedeputeerde Tijs de Bree voor Energie: “In het coalitieakkoord hebben we afgesproken dat we willen kijken of we kunnen meewerken aan windenergie in Noordoost-Twente. We willen de uitsluitingsgebieden waar het nationaal landschap Noordoost-Twente onderdeel van uitmaakt, opnieuw tegen het licht houden.”
De Bree verbindt wel een aantal voorwaarden aan de plannen: “Noordoost-Twente is en blijft landschappelijk een bijzonder gebied. Er moet dus zorg worden gedragen voor een goede landschappelijke en ruimtelijke inpassing. Wij vinden het belangrijk dat initiatieven van onderop de ruimte krijgen, mits de omgeving goed wordt betrokken bij de planvorming en kan participeren in het uiteindelijke plan.”
De Bree heeft de NOT gemeenten uitgedaagd de plannen en beleid voor windenergie op korte termijn verder uit te werken, en deze mee te nemen in het gezamenlijke bod van de nog op te stellen Regionale Energie Strategie (RES).