10.7 C
De Bilt

Reeënbronst: pas op voor overstekende reeën

Ieder jaar in de periode half juli tot half augustus is de voortplantingstijd van reeën. Dat wordt de bronsttijd genoemd. Een periode waarin de reegeiten vruchtbaar zijn en worden bevrucht (‘beslagen’) door de bokken. Vruchtbare geiten, bronstige reegeiten, scheiden in deze periode geurstoffen af die de reebokken aantrekken. Ook maken de geiten vaak een bijzonder geluid dat de bokken aantrekt, het ‘fiepen’. De bronst, de periode waarin de reegeit vruchtbaar is, duurt meestal maar een dag of drie, vier. In deze periode wordt de geit meerdere keren gedekt door een bok.

Territoria

Voordat de bronsttijd begint, bakenen de reebokken hun territoria af. De sterkste reebok zorgt dat hij het meest gunstige gebied krijgt. Voor een ree (en eigenlijk voor alle dieren) gaat het dan over voldoende en goed voedsel, rust om te herkauwen en dekking om te schuilen. Dat gaat niet vanzelf, vaak gaan er heftige gevechten aan vooraf. Regelmatig worden reebokken ernstig gewond of zelfs gedood.

Een territorium wordt afgebakend met geursporen, het gewei wordt tegen bomen en struiken geveegd waarbij een geurstof wordt afgegeven. Daarnaast blijft de bok de grenzen verdedigen tegen concurrenten, wat dus niet altijd erg vreedzaam gebeurt. De zwakste bok vlucht en moet een eigen territorium zoeken. Juist deze vluchtende en zoekende bokken worden vaak slachtoffer van het autoverkeer. Zij steken zo maar de weg over en zijn vaak in voor hun onbekend gebied. Soms duikt zo’n bok zo maar op midden in een woonwijk.

Veel trekbewegingen

Reegeiten hebben vaak nog kalveren bij zich die afgelopen voorjaar geboren zijn. Maar nu, in de bronsttijd, verlaat de reegeit haar kalveren en gaat op zoek naar een reebok. Kalveren die zonder moeder rondlopen kunnen dus een teken zijn van de bronststijd. Dit is echter niet zielig, laat ze vooral met rust!

Voorafgaande de paring gaat de reebok op jacht achter de reegeit aan. Dit gebeurt zowel in open gebieden als in dichtbegroeide bossen. Dit is in de natuur soms een heel circus. Het achtervolgen van de geit door de bok kan soms uren duren. Helemaal hoteldebotel komt het meer dan eens voor, dat een geit met daar vlak achteraan de bok zo maar een weg oversteekt. Een natuurlijke voorzichtigheid is dan even weg. Ook dit is een risico voor de geit, bok en verkeersdeelnemers. Na de bronsttijd keert de reegeit terug naar haar kalveren. De reebok verlaat de reegeit en gaat op zoek naar een nieuwe partner. De hele bronstijd kan zo wel zo’n 4 weken duren.

Weggebruikers, wees alert en matig uw snelheid in het buitengebied

Natuurlijk zijn aanrijdingen niet altijd te voorkomen. Overkomt u een aanrijding met “groot” wild zoals een ree, neem dan contact op met de politie (0900 8844). Doorrijden na een aanrijding, ook met een ree, is strafbaar. De politie zal aangeven, dat u op de plaats van de aanrijding veilig moet blijven wachten tot er een surveillancewagen is gekomen.
Door de politie wordt een faunabeheerder ingeschakeld om het gewonde dier op te sporen dan wel het overleden dier op te ruimen.

Een door de aanrijding overleden dier meenemen is niet toegestaan, dit leidt tot een overtreding volgens de Wet op de Economische Delicten. Aangereden dieren zijn niet geschikt voor consumptie en worden ofwel vernietigd of als biomassa terug gebracht in de natuur. De dierenambulance is hiervoor niet bevoegd. Bovendien moeten zowel de wegbeheerder als de faunabeheerder weten waar een aanrijding plaats vond en welk dier het betrof.

Verzekering

Met een volledig of beperkt cascoverzekering is het mogelijk om de schade te claimen bij je autoverzekering. In de polisvoorwaarden staat of dit soort schades wordt gedekt. Voorwaarde is wel, dat de politie een rapport opmaakt van de aanrijding.

Wildbeheereenheid West-Twente

De Wildbeheereenheid “West-Twente” is een samenwerkingsverband van onder meer jagers werkzaam in het midden van Overijssel. Haar werkgebied van ca. 17.000 ha omvat onder meer de gemeente Wierden, grote delen van de gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten en delen van de gemeenten Almelo en Hof van Twente. Dit grote gebied omvat vele grote en kleinere bossen, sommige van terrein beherende organisaties, maar vaak ook particulier eigendom.

Het betreft naast bossen ook natuurterreinen zoals heide, beekdal, moeras en hoogveen. Maar vooral uitgestrekt boerenland afgewisseld met bossen, bosjes en waardevolle landschapselementen domineert het landschap. Al deze terreinen vormen het thuis voor een gevarieerde fauna. Reeën komen in alle biotopen voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio