Enschede – Sommige bezoekers van het Kingsnight Festival op het UT-terrein hebben een plastic munt in hun drankje gevonden. Het gaat om een verrassingsactie van het Meldpunt Loverboyproblematiek Twente. Dit is een samenwerkingsverband van verschillende Twentse zorg- en welzijnsaanbieders (Tactus, Jarabee, Ambiq en Alifa), Wijkteams Enschede, gemeente Enschede en politie. Zij namen het initiatief voor deze actie.
Nadenken over risico’s
Verschillende jongeren tussen 16 en 23 jaar vonden een munt in hun drankje met de tekst ‘GEDROGEERD en dan?’ Doel was om hen te laten nadenken over hun veiligheid tijdens het uitgaan, wijzen op de risico’s van gedrogeerd kunnen worden en duidelijk te benoemen dat drogeren een middel is van loverboys om meiden en jongens uit te buiten. Nadat de jongeren de munt in hun glas ontdekten, stapten preventiewerkers van het meldpunt op hen af om een gesprekje aan te knopen. Met deze actie wil het meldpunt ook stimuleren dat jongeren meer aandacht hebben voor elkaars veiligheid door ze mee te geven op elkaar te letten en elkaar niet alleen te laten.
Extra alert
Tijdens de actie spraken de preventiewerkers ruim 180 jongeren. Deze reageerden positief op de actie. Ze gaven aan weer extra alert te zijn op hun drankje en op elkaar. Sommige jongeren hadden al ervaring met gedrogeerd worden. Veel jongeren gaven aan ook gewaarschuwd te zijn door hun ouders. Deze loverboytactiek was wel nieuw voor veel jongeren.
De jongeren kregen hun drankje vergoed met een consumptiemunt, verstrekt door de festivalsorganisatie Absolutely Fresh.
“Drogeren nieuwste tactiek en onacceptabel”
Zorgwethouder Jurgen van Houdt van Enschede: “Loverboys gaan steeds geraffineerder te werk. Ook worden door hen steeds vaker lovergirls ingezet. Drogeren is een van de tactieken die zij gebruiken en die signalen bereiken ook ons Meldpunt Loverboyproblematiek Twente. Loverboypraktijken zijn mensenhandelpraktijken. Het grijpt me aan dat vaak kwetsbare jongeren zo makkelijk speelbal kunnen worden van deze criminelen. Wij vinden dat met elkaar onacceptabel en hopen dat ook deze actie helpt bij het tegengaan van deze ernstige vorm van uitbuiting.”
Loverboys en -girls gebruiken jongeren voor prostitutie, drugs runnen, heling, diefstallen en het afsluiten van leningen en abonnementen. De slachtoffers komen uit alle lagen van de bevolking.
Voor meer informatie http://www.meldpuntloverboyproblematiektwente.nl