1.7 C
De Bilt

Vooral gezinnen komen als statushouder naar Enschede

Enschede – Het zijn vooral gezinnen die als statushouders naar Enschede komen. Dit blijkt uit de tweede update van het actieprogramma Meedoen en Thuisvoelen. In het actieprogramma zijn ambities en actiepunten opgesteld voor de periode 2016-2019 die de inburgering en integratie in de stad verbeteren en versnellen. Wethouder Asiel en Integratie Jurgen van Houdt: “Vooral families uit oorlogsgebieden vinden hier in onze stad een veilige plek. Met dank aan vele vrijwilligers verwelkomen we hen gastvrij en stimuleren hen aan alle kanten om direct volop mee te doen in de samenleving en zich thuis te voelen.” Dit meedoen kan op vele manieren, op het gebied van werk, onderwijs, wonen, zorg en welzijn, maatschappelijke deelname, sport en cultuur. Eind 2016 is het actieprogramma van start gegaan.

 

In 2017 zijn 353 statushouders in de gemeente Enschede komen wonen. Meer dan de helft van de statushouders is jonger dan 27. 30% is zelfs nog minderjarig. Het grootste deel van deze kinderen woont hier samen met hun ouders.

 

Enschede neemt regie

Ook landelijk is er veel aandacht voor inburgering en integratie. Onder andere in het regeerakkoord wordt er gepleit voor meer regie bij gemeenten in het inburgeringstraject. In februari 2018 is daarom in Enschede het Regieteam Integratie van start gegaan. “Omdat de uitwerking van het regeerakkoord nog even op zich laat wachten en we nog betere resultaten willen behalen op het gebied van meedoen en thuisvoelen, hebben we zelf de regie genomen om de integratie en inburgering te versnellen”, vertelt wethouder Van Houdt. Het team coördineert de inzet die verschillende organisaties en vele inwoners bieden aan een statushouder, zoals begeleiding naar werk en naar zorg wanneer dat nodig is.

 

“Elk talent telt”

Wethouder Van Houdt: “De ervaring, doorzettingsvermogen en creativiteit van statushouders zijn een aanwinst voor de stad. Enschede wil dit potentieel zoveel mogelijk benutten. We willen aan statushouders de aandacht en begeleiding geven die ze nodig hebben om een goed bestaan op te bouwen. Onze stad ontwikkelt zich in razend tempo. Daarbij kunnen we elk talent gebruiken, ook dat van vluchtelingen die statushouder zijn geworden.”

 

 

In de tweede update Meedoen en Thuisvoelen op www.enschede.nl is per thema de ontwikkelingen in de periode mei – november 2017 uitgewerkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio