Enschede – Het Depot is verhuisd. Gistermiddag werd de nieuwe locatie aan de Euregioweg 310 op Euregio Bedrijvenpark Enschede officieel geopend door Patrick van den Brink Directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Enschedeërs die iets zijn verloren of die hun in beslag genomen weesfiets willen ophalen, kunnen vanaf nu terecht op de nieuwe locatie! Tijdens de feestelijke bijeenkomst gaf het team van Het Depot een rondleiding aan alle aanwezigen. Ook werden belangrijke resultaten gedeeld. Zo heeft Het Depot sinds de oprichting in 2011 bijna 10.000 fietsen geruimd, 514 fietsen geïdentificeerd als gestolen, 220 weesfietsen teruggebracht bij de rechtmatige eigenaar en 2.220 fietsen verstrekt aan de Bijzondere Bijstand en Participatie. Mooie mijlpalen waar ze graag verder aan werken vanaf hun nieuwe locatie!
Enschedeërs die iets verloren zijn of iets gevonden hebben, konden tot voor kort terecht bij Het Depot aan de Lage Bothofstraat 300. Ook konden ze hier hun in beslag genomen fiets van treinstations en openbare fietsstallingen weer ophalen. In verband met ruimtegebrek en sloopplannen van dit pand, ging het team van Het Depot op zoek naar een nieuwe locatie. Mario Poorthuis Projectadviseur bij de Gemeente Enschede: “We kwamen uit op het Euregiopark. Het nieuwe pand voldoet aan alle wensen: er is voldoende plek om weesfietsen te plaatsen en gevonden voorwerpen op te slaan en er is een geïntegreerde fietswerkplaats, kantoorruimte en een balie. Ik ben ontzettend blij en trots op onze locatie. Iedereen die een kijkje wil komen nemen is van harte welkom!”
Tijdens de feestelijke bijeenkomst prees Patrick van den Brink het team van Het Depot met de behaalde resultaten en betrokkenheid en bijdrage aan programma’s als Stopheling, het digitale opkopers register van de politie ter voorkoming van heling, diefstal en het vereenvoudigen van de opsporing van gestolen voorwerpen.
Het Depot maakt deel uit van de gemeente Enschede en voert sinds 2011 twee wettelijke taken uit: het verwijderen van weesfietsen van treinstations en openbare fietsstallingen waar een stallingsverbod geldt en het opslaan van gevonden en verloren voorwerpen.
Stationsgebieden en openbare fietsstallingen toegankelijk houden
Mario Poorthuis: “We zorgen ervoor dat stationsgebieden toegankelijk blijven. Fietsen die langer dan 28 dagen gestald staan op het Centraal Station, Station Enschede Drienerlo of Station Enschede De Eschmarke, krijgen een label om het stuur. De eigenaar heeft dan nog twee dagen de tijd om zijn fiets weg te halen. Gebeurt dit niet, dan verplaatsen we deze verwaarloosde tweewielers naar Het Depot. We organiseren daarvoor regelmatig opruimingsacties. Sinds 2011 hebben we 77.168 fietsen voorzien van een label, waarvan er 9.275 zijn geruimd.”
Eigenaren kunnen hun fiets binnen 3 maanden tegen een financiële vergoeding ophalen bij Het Depot. Gebeurt dat niet, dan worden de weesfietsen in de werkplaats opgeknapt. De als nieuw uitziende, blinkende fietsen, krijgen vervolgens een nieuwe eigenaar als mensen die moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Fietsaccessoires en kinderzitjes worden aan een goed doel geschonken. Mario Poorthuis: “We hebben in totaal 2.220 fietsen kunnen verstrekken aan de Bijzondere Bijstand en Participatie, 75 aan goede doelen en 228 aan Stichting bijzondere Noden.”
Verloren voorwerpen terug bij de eigenaar
Naast weesfietsen is Het Depot dé bewaarplaats voor gevonden voorwerpen. Van alles dat binnenkomt maken zij melding op de landelijke websitewww.gevondenofverloren.nl. Iedereen die iets is verloren, kan op deze website zien of het voorwerp gevonden is en vervolgens bij Het Depot terecht om het op te halen.