15.5 C
De Bilt

3 Woerdenaren postuum onderscheiden bij 75 jaar bevrijding

Woerden – Woerden kent verschillende monumenten die herinneren aan deze periode en diverse verzetsstrijders werden in de loop der tijd (postuum) geëerd. Dit jaar staat in het teken van de 75-jarige bevrijding van ons land. Een bijzonder moment in onze geschiedenis en goed om stil te staan bij wat zich in de Tweede Wereldoorlog in Woerden afspeelde.

Gesneuvelde militairen

Bij het uitbreken van de oorlog waren ook Woerdense dienstplichtigen ingezet bij de verdediging van ons land. Op 10 en 11 mei 1940 sneuvelden 3 van deze militairen, t.w. Johannes Hendrikus Scholten, Faas van Elk en Jan Hendrik Pels.

Postuum Legion of Honor Award

Op 25 september wordt aan deze 3 inwoners uit Woerden postuum de Legion of Honor Award toegekend. Deze onderscheiding is verbonden aan de The Chapel of Four Chaplains, een Amerikaanse organisatie die militairen onderscheidt die in de tweede wereldoorlog van bijzondere betekenis zijn geweest, ook postuum. De oorsprong van deze organisatie ligt in het onbaatzuchtige verhaal van Four Chaplains, 4 geestelijken die tijdens de tweede wereldoorlog het leven van jonge militairen voor lieten gaan ten koste van hun eigen overlevingskansen.

Vergeten veteranen

Jan Hendrik Pels, Faas van Elk en Johannes Hendrikus Scholten hebben alle drie het leven gelaten tijdens de eerste dagen van de tweede wereldoorlog. Ieder van hen heeft op eigen manier zijn stempel gedrukt op een dramatisch moment in deze oorlog als militair in dienst van (toen) Hare Majesteit en daarbij het leven gelaten.

Johannes Hendrikus Scholten

Johannes Hendrikus Scholten waarschuwde zijn meerdere nog zo voor de dreiging die hij voorzag. Ondanks het feit dat hij niet gehoord werd, deed hij zijn plicht en kwam daarbij om.

Faas van Elk

Faas van Elk werd gevangen genomen bij de verdediging van vliegveld Katwijk. Als krijgsgevangen soldaat koos hij ervoor te ontsnappen, om zich weer te kunnen voegen bij het leger om te vechten tegen de Duitse troepen. Tijdens de ontsnappingspoging werd Elk Faas neergeschoten en stierf vrijwel onmiddellijk.
(Faas van Elk: zie bovenste foto)

Jan Hendrik Pels

Jan Hendrik Pels is omgekomen tijdens zware gevechten die zijn geleverd aan de oostkant van ons land. Hij was gestationeerd in een van de gunrooms van de zuid kazemat aan de Maas. Zijn eenheid hield de Duitse artillerie 5 uur lang tegen. Al die tijd slaagden deze er niet in de rivier over te steken. Een voltreffer op de kazemat van Jan werd hem fataal. Hij stierf ter plekke, samen met de andere soldaten in die geweerkamer.

De postuum onderscheidingen worden op 25 september aan nabestaanden uitgereikt in aanwezigheid van burgemeester Molkenboer, de defensieattaché van de Amerikaanse ambassade, vertegenwoordigers van de Koninklijke Krijgsmacht en het Ministerie van Defensie. De uitreiking vindt plaats in de Bonaventurakerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio