2.7 C
De Bilt

Als goudvissen met karpers gaan paren, gaat het helemaal mis

Veenendaal – Hans van Manen wilde met een zak vol goudvissen een lege, nieuwe gracht voor zijn deur wat opfleuren. Maar nu moeten ze eruit, want het is slecht voor de natuur. 

Het leek hem zo leuk. De Veenendaalse Hans van Manen kocht samen met andere ondernemers meer dan 200 goudvissen en een handvol zuurstofplanten, en zette ze in juni vorig jaar uit in de Brouwersgracht. De vissen trokken veel aandacht, zelfs de burgemeester kwam even kijken.

Maar hoe sympathiek het initiatief van de gepensioneerde horlogemaker ook is, de vissen moeten het water uit. De goudvis is namelijk een exoot die van oorsprong uit Azië komt, en die mag niet rondzwemmen in de Nederlandse natuur.

Paren met inheemse soorten

De illegale uitzetting van de vissen werd pas in november opgemerkt door de stichting Stop Invasieve Exoten. De stichting maakte een melding bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en die besloot vandaag dat de vissen het water uit moeten.

Dat er voor een hamerhaai geen plek is in Neerlands sloten staat als een paal boven water. Maar zo’n goudvisje in de gracht, wat is daar nou erg aan? “In Veenendaal is het gevaar dat de goudvissen de Brouwersgracht verlaten en via andere wateren in de natuur komen”, zegt Wilfred Reinhold van de stichting Stop Invasieve Exoten. “Dan worden ze groter en gaan ze paren met andere karperachtigen, zoals de kroeskarper, en ontstaat er een hybride soort.”

En is dat dan zo erg? Ja. Met hybride soorten in de natuur, anders dan bij bijvoorbeeld honden van een gemengd ras, is vaak van alles mis, en dat gaat ten koste van de inheemse soort. “Zo zijn hybride soorten niet altijd vruchtbaar”, zegt bioloog Fabrice Ottburg van de Wageningen Universiteit. Of dat voor de goudviskroeskarper ook geldt, weet hij niet, maar de goudvis heeft niets te zoeken in de Nederlandse wateren. “Ze eten heel veel. Op een gegeven moment gaan ze ook de eieren van andere soorten eten, of inheemse insecten, larven en planten.”

De stichting Stop Invasieve Exoten probeert de komst van allerlei exotische planten en dieren te stoppen, om inheemse soorten te beschermen en de natuur divers te houden. “We zijn het aan een VN-verdrag verplicht inheemse soorten te beschermen”, zegt Reinhold.

De gracht uit

Alle 280 goudvissen moeten de gracht dus uit, en Van Manen moet dat regelen. Doet hij dat niet binnen een maand, dan zal de overheid het zelf doen en de kosten op hem verhalen. Hoe Van Manen de visjes gaat vangen, weet hij nog niet, zei hij tegen RTL Nieuws. Voor hun leven hoeven ze niet te vrezen, want de dierenvriend is op zoek naar nieuw verblijf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio