Het komend jaar start in de provincie Utrecht de bouw van 1500 hoogwaardige tijdelijke flexwoningen. Dat is de uitkomst van de Regiodeal Flexwonen tussen het ministerie van BZK, de provincie Utrecht, de stichting Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) en de gemeenten Utrecht, Houten, IJsselstein, Rhenen, Wijk bij Duurstede, Eemnes, Bunnik, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug en Montfoort. Hiervan worden er 1000 in de gemeente Utrecht gerealiseerd en 500 in de overige deelnemende gemeenten. Het Rijk stelt hiervoor €18 miljoen beschikbaar. Ook voor 2024 en verder zijn plannen voor nieuwe flexwoningen voorzien.
Urgentie Regiodeal
De urgentie voor de Regiodeal is ontstaan door het grote tekort aan sociale huurwoningen voor aandachtsgroepen, zoals statushouders en Oekraïense vluchtelingen. Maar ook om meer mogelijkheden te bieden voor alle mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning. Om daar iets aan te doen is het initiatief ontstaan om te kijken waar het Rijk, provincie en een deel van de Utrechtse gemeenten elkaar konden vinden om tot een oplossing te komen. De regiodeal is het resultaat van deze samenwerking.
Bouwen flexwoningen is een goede noodoplossing
Wethouder Hans Buijtelaar (wonen): “Ook in onze gemeente is de woningnood hoog. Flexwoningen bouwen is een goede oplossing om die nood wat te verlichten. Het bouwproces hiervan gaat veel sneller dan bij nieuwbouwplannen. Flexwoningen bieden op kortere termijn een tijdelijke oplossing voor inwoners, die nu al 8 of 9 jaar ingeschreven staan voor een sociale huurwoning. Daarna kunnen ze dan op zoek gaan naar een reguliere woning.”
De provincie Utrecht is een van de koplopers als het gaat om de versnelling van de bouw van flexwoningen door het aangaan van een regionale samenwerking. “De regiodeal heeft er voor gezorgd dat gemeenten in Utrecht sneller in actie zijn gekomen om gebruik te maken van de regelingen van het Rijk. Met het tekenen van deze regiodeal geven alle partijen aan dat ze bereid zijn om samen de schouders er onder te zetten. Daar ben ik erg blij mee,” aldus gedeputeerde Van Muilekom.
De deelnemende gemeenten zetten zich in om voldoende locaties beschikbaar te stellen voor woningcorporaties om de flexwoningen te kunnen plaatsen. Naast de financiële steun speelt het Rijk ook een rol in inkoop van hoogwaardige flexwoningen, om de levertijd te verkorten. De provincie Utrecht coördineert de samenwerking en houdt overzicht over alle ontwikkelingen.