Soest – Heb je zin in een nieuwe uitdaging, ben je betrokken bij je eigen gemeente en fysiek fit? Wellicht is de vrijwillige brandweer dan iets voor je. De brandweer Soest/Soesterberg is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers – mannen én vrouwen – om het corps te versterken. Vooral overdag is versterking gewenst. Beide kazernes kunnen vier tot zes nieuwe vrijwilligers gebruiken.
Stoere job met zacht randje
Een stoere, veeleisende job, dat wel, maar dat über-stoere imago heeft inmiddels wel een zacht randje gekregen. “Een brandweerman of –vrouw is echt niet van steen.”, zegt Harry Tolboom, postcommandant Soest: “Het brandweervak oogt weliswaar zwaar, maar het is een beroep dat vrouwen nèt zo goed aankunnen als mannen. Als je het echt wilt, dan kun je het.”
Martijn Steman, postcommandant Soesterberg, vult aan: “Je werkt bij een uitruk nooit alleen, je maakt onderdeel uit van een team. Binnen dat team worden de taken verdeeld. De een is wat technischer, de ander is sterker, een derde is goed in het omgaan met alle menselijke emoties die loskomen bij een ongeluk of brand.”
Kinderopvang
Steman: “We hebben een geweldig team, zijn één grote familie, maar de rek is eruit.” Om ook vaders en moeders binnen de gelederen te krijgen, wordt momenteel zelfs aan kinderopvang gewerkt.
Nieuwe vrijwilligers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Niet alleen wordt gekeken naar hun psychische en fysieke fitheid, ze moeten ook binnen vier minuten na een oproep in de kazerne aanwezig kunnen zijn. En dat vraagt de nodige medewerking van hun werkgevers. Wanneer een vrijwilliger wordt opgepiept dient hij of zij immers alles te laten vallen. “Dat gebeurt een à twee keer per week, en daar zijn werkgevers niet altijd blij mee.”, aldus commandant Steman.
Trots
Toch heeft het wel degelijk voordelen om een brandweervrijwilliger in dienst te hebben, onderstreept zijn collega Tolboom: “Een vrijwilliger is na zijn brandweeropleiding gediplomeerd BHV’er en kan een AED bedienen. Dat scheelt een werkgever veel geld.” Ook burgemeester Rob Metz hoopt op de medewerking van meer werkgevers: “Een vrijwilliger in dienst hebben is beslist iets om trots op te zijn. Je doet iets heel moois terug voor de samenleving.”
Kandidaten starten na een keuring aan een tweejarige opleiding, die twee avonden per week in beslag neemt. Al tijdens hun opleiding gaan ze mee ‘op uitruk’, en leren zo de kneepjes van het brandweervak in de praktijk.
Sommige situaties kunnen aangrijpend zijn. Metz: “Mensen helpen die in nood zijn kan zwaar zijn, maar het is tegelijkertijd heel dankbaar werk. En het stoere imago van de brandweer verandert gelukkig. Vandaag de dag is het heel normaal om te praten over wat je hebt meegemaakt en te laten zien dat het je raakt.”