Houten – Onze samenleving merkt steeds meer van de effecten van stijgende prijzen. Ook in de gemeente Houten zijn er signalen van inwoners en van maatschappelijke organisaties die door de energielasten in de knel komen. Door het Rijk zijn maatregelen aangekondigd om de stijging van de energiekosten verder tegen te gaan en de koopkracht te verbeteren. Nog niet alle details van die maatregelen zijn helder. Om de energiecrisis voor inwoners en organisaties in Houten enigszins te verzachten, heeft het college van burgemeester en wethouders nu een aantal besluiten genomen. Daarbij ligt de focus op het helpen van inwoners en organisaties met geldzorgen én op energiebesparing.
Energiebesparende maatregelen voor inwoners met laag besteedbaar inkomen De gemeente gaat inwoners met een laag besteedbaar inkomen (120% van het minimum) ondersteunen met maatregelen om energie te besparen, zodat de
energiekosten dalen.
Energiebespaarcoaches
Een van die maatregelen is het ondersteunen van EnergieRijk Houten bij hun inzet vanenergiebespaarcoaches. Hierdoor kunnen zij op korte termijn meer inwoners met een laag besteedbaar inkomen bezoeken. De coaches geven tips en voeren kleine energiemaatregelen uit bij inwoners thuis, zoals het aanbrengen van radiatorfolie of tochtstrips. Het bezoek van de energiebespaarcoach is gratis. Inwoners kunnen zich aanmelden via www.energierijkhouten.nl/energievooriedereen.
Project witgoed i.s.m. Stichting Urgente Noden Lekstroom
Een ander project is het aanbieden van energiezuinig witgoed aan inwoners in acute financiële nood van wie bijvoorbeeld de wasmachine of koelkast kapot is gegaan. Het gaat om inwoners die niet (meer) voor andere overheidsregelingen in aanmerking komen en geen energiezuinig witgoed kunnen betalen. Dit project loopt via de Stichting Urgente Noden (SUN) Lekstroom. Alleen betrokken maatschappelijke organisaties zoals bijvoorbeeld Werk en Inkomen Lekstroom (WIL), de Voedselbank en ‘van Houten&co’ kunnen inwoners bij SUN Lekstroom hiervoor aanmelden. Voor meer informatie mail naar info@sunlekstroom.nl.
De keuze voor deze projecten is tot stand gekomen in overleg met lokale maatschappelijke organisaties. Daarnaast werkt de gemeente nog andere acties uit op het gebied van energie besparen. Zodra daar meer over bekend is, melden we dat op www.houten.nl/geldzorgen, sociale media en de gemeentepagina in Houtens Nieuws.
Maatwerk voor inwoners in financiële onzekerheid
We willen meer maatwerk bieden aan inwoners die in financiële onzekerheid verkeren. Hiervoor kunnen we gebruik maken van het lokale armoedefonds. Dat is een bedrag van 250.000 euro dat op verzoek van de gemeenteraad van Houten is ingesteld om meer inwoners met geldproblemen te kunnen helpen
Energiecrisis
Zo wil het college dat méér mensen met een minimuminkomen gebruik kunnen maken van bijzondere bijstand, specifiek voor de energiekosten. Verder wil het college het mogelijk maken dat inwoners die nu buiten bepaalde regelingen vallen, of inwoners met betalingsachterstanden, direct door Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) geholpen
kunnen worden. Het kan dan gaan om allerhande kosten, zoals energie, huur en zorg.
Verder heeft het college extra subsidie beschikbaar gesteld aan Stichting Leergeld Houten voor het maken van extra kledingpakketten voor kinderen. Ook het Jeugdfonds Sport & Cultuur krijgt extra geld omdat zij meer aanvragen van inwoners krijgen voor zwem- en sportlessen.
Voor meer informatie over ondersteuning van inwoners in financiële onzekerheid zie www.houten.nl/geldzorgen.
Ondersteuning voor maatschappelijke organisaties op gebied van cultuur, sport, welzijn
Maatschappelijke organisaties die in Houten actief zijn op het gebied van cultuur, sport en welzijn gaan gebukt onder de sterk gestegen energielasten. Door het rijk zijn maatregelen aangekondigd zoals de regeling tegemoetkoming energielasten. Het wachten is op de concrete uitwerking daarvan. Het college wil een vorm van ondersteuning-op-maat bieden voor deze organisaties, om hun continuïteit zeker te stellen.
Hiervoor wil het college de gemeenteraad voorstellen om een tijdelijke regeling in te voeren met een maximum van 150.000 euro voor de eerste zes maanden van 2023. De regeling wordt de komende weken uitgewerkt, mede op basis van informatie die we van onze maatschappelijke organisaties (hebben) ontvangen.
We verwachten dat we medio december details over de regeling kunnen melden. Dit willen we onder meer doen in een nog te organiseren (digitale) inloopsessie. Naar verwachting begin januari stellen we de regeling open.
Maatschappelijke organisaties die zich willen aanmelden voor de inloopsessie of voor meer informatie over deze regeling, kunnen dit doorgeven via subsidie@houten.nl onder vermelding van ‘energiekosten’.