Dit jaar viert waterschap De Stichtse Rijnlanden 900 jaar Waterbeheer met een online festivalterrein en diverse activiteiten in de regio. Op zondagmiddag 9 oktober wordt het jubileum in stijl afgesloten met het gratis Festival 900 jaar Waterbeheer in de Botanische Tuinen Utrecht! Iedereen is van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.
Festival 900 jaar Waterbeheer
Op het Festival 900 jaar Waterbeheer ontdek je meer over waterbewust leven, het werk van het waterschap en de viering van 900 jaar Waterbeheer. Beleef een watercrisis in Virtual Reality, ontmoet Godebald, maak een foto in de photobooth van 900 jaar Waterbeheer, doe de speurtocht Opsporing verzocht! en ontvang een cadeautje, luister de podcast Meet The Waterschapper, ga in gesprek met experts van Universiteit Utrecht, of ontdek de subsidiemogelijkheden van het waterschap.
Maak kennis met ambassadeurs, bekijk het kunstwerk AKWAGLOT, doe een rondleiding door de tuin, neem zwerfafval mee in ruil voor een gratis drankje bij de WasteBar en beleef de weg van het afvalwater in de 4D-IXI. Jong en oud, iedereen is van harte welkom! Het festival start om 12.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Meld je aan en ontvang op 9 oktober twee gratis consumptiemuntjes. Tickets voor de gratis activiteiten zijn op de dag zelf te verkrijgen bij de Ticketbalie.
Welke rol kunnen jongeren innemen met de klimaatverandering?
Het klimaat, jongeren en waterbewust leven krijgen op het festival extra aandacht. Bij College Tour III is Aniek Moonen, 24 jaar oud en voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, te gast. Ze vertegenwoordigt de stem van 100.000 jongeren in het klimaatdebat en adviseert ministeries, bedrijven en tal van andere organisaties over hoe een duurzame wereld eruit kan zien. Wie is zij en hoe inspireert zij anderen in haar levensmissie? In College Tour III spreekt ze in het Paviljoen over het tegengaan van klimaatverandering, het belang van jongeren bij (overheids)keuzes over de toekomst en de noodzaak van concrete oplossingen.
Waterbewust leven
Hoogheemraad Karin Sommer-de Vries, bestuurlijk verantwoordelijk voor het jubileumjaar 900 jaar Waterbeheer: ‘Het is wellicht niet direct zichtbaar, maar het waterschap werkt iedere dag hard aan droge voeten, schoon water en veilige dijken. Dat deden we vroeger, dat doen we nu en in de toekomst. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden viert daarom dit jaar 900 jaar Waterbeheer om hierbij stil te staan en organiseert in dat kader diverse activiteiten. Een uniek kijkje achter de schermen van het werk van het waterschap. Je ontdekt hoe waterbeheer in de regio Utrecht is ontstaan, wat het waterschap zoal doet en wat je zelf kunt doen. Belangrijk, want waterbewust leven maakt het verschil! En het Festival 900 jaar Waterbeheer in de Botanische Tuinen is daar een leuke, interactieve manier voor.’