Zeist – De Mijnhardt-tunnel. Dat is naam van de nieuwste tunnel in de gemeente Zeist, de fietstunnel van de Dreef naar de Kromme-Rijnlaan onder de vernieuwde Utrechtseweg. Deze naam werd donderdagmiddag door wethouder Wouter Catsburg en gedeputeerde Arne Schaddelee samen met bedenkers onthuld.
De naam is het resultaat van een spannende namenwedstrijd. Er zijn in totaal 150 namen ingestuurd, waarop meer dan 670 keer werd gestemd. De naam “Mijnhardt-tunnel” werd door vier indieners ingestuurd en kreeg uiteindelijk meer dan 300 stemmen. Tijdens een kleine openingsceremonie mochten de jongste (9) en oudste (89) indiener samen met wethouder Wouter Catsburg en gedeputeerde Arne Schaddelee het doek voor het naambordje wegtrekken.
Fabriek
De tunnel is vernoemd naar Andries Mijnhardt (1878 – 1973). Hij bouwde in 1916 een fabriek voor farmaceutische producten aan de Utrechtseweg, vlakbij de kruising. In 1971 verhuisde het bedrijf, het gebouw werd enkele jaren later gesloopt.
De fietstunnel is aangelegd als onderdeel van de vernieuwing van de Utrechtseweg. Dankzij de tunnel kunnen fietsers vanuit Zeist-West makkelijker en veiliger naar De Dreef, Vollenhove, Utrecht en verder. De werkzaamheden startten begin dit jaar en zijn nu afgerond.
fietstunnel Veiliger en aantrekkelijker
“Dankzij deze tunnel kunnen fietsers veilig en comfortabel onder de Utrechtseweg door. De fiets wordt daardoor een aantrekkelijkere optie voor ritten binnen en buiten Zeist, zoals naar de school, sport, werk of de winkel” vertelt wethouder Wouter Catsburg. “Ook kan de kruising zo meer fietsverkeer aan. Dat is hard nodig: het gebruik van de fiets neemt toe en dat moedigen we als gemeente aan, want het is goed voor het milieu en gezond. Bovendien zorgt de nieuwe inrichting van dit stuk Utrechtseweg ook voor een betere doorstroming van auto- en busverkeer. ”
De provincie Utrecht heeft het project mede gefinancierd. Gedeputeerde Arne Schaddelee: “Om onze provincie bereikbaar, groen en gezond te houden stimuleren we het gebruik van de fiets. Zeker als het gaat om fietsafstanden tot 15 km. Dit is keihard nodig voor onze mobiliteitstransitie. Dagelijks maken honderden fietsers gebruik van dit kruispunt, een flink deel daarvan gaat gebruik maken van de fietstunnel. Daar profiteren uiteindelijk alle fietsers van vanwege de betere doorstroming op het kruispunt. Door de aanleg van deze tunnel wordt het nog aantrekkelijker om deze route te fietsen. Fietsers en het overige verkeer hoeven elkaar niet meer te kruisen. Dat zorgt ervoor dat fietsers vlot en veilig kunnen doorfietsen.”
Kunstwerk van 270 vierkante meter
Tijdens de opening presenteerde ook kunstenares Toos van Poppel het door haar gemaakte kunstwerk, dat de wand van de fietstunnel siert. De enorme fotocollage, van wel 270 vierkante meter groot, is geïnspireerd op de monumentale buitenplaatsen, lanen, watertjes en bomen die de kruising van de Utrechtseweg met de Dreef omringen.