IJsselstein – De gemeente neemt een nieuw initiatief om de strijd tegen heling aan te gaan. In navolging van vele andere gemeenten heeft de gemeente IJsselstein het Digitaal Opkopers Register (DOR) ingevoerd.
Gestolen goederen
Bij een woninginbraak worden goederen gestolen die vaak weer doorverkocht worden. Het kopen van gestolen goederen noemen we heling en is strafbaar. Om het voor dieven zo moeilijk mogelijk te maken geld te verdienen aan hun inbraken, voert de gemeente IJsselstein het Digitaal Opkopers Register in. Met het digitale register zijn al vele successen behaald.
Opkopersregister
Burgemeester Patrick van Domburg is blij met dit opkopersregister: ‘Politie, gemeente en ondernemers willen het inbrekers, helers en veelplegers onmogelijk maken hun gestolen goederen te verhandelen. Met het register dringen we samen criminaliteit terug, want diefstal wordt zo minder aantrekkelijk.’
Heling
Volgens de wet moeten opkopers van tweedehands goederen hun ingekochte goederen registreren. Om de registratie te verbeteren, is het Digitaal Opkopers Register ontwikkeld. Het Digitaal Opkopers Register checkt automatisch via een database van de website Stopheling.nl of een ingevoerd serienummer als gestolen geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is, gaat hiervan een melding naar de politie, die daarop actie kan ondernemen en de spullen bij de eigenaar terug kan bezorgen.
stopheling.nl
Naast het gebruik van het register door de politie en handelaren, kunnen burgers ook helpen in de strijd tegen heling. Bij de koop van tweedehands goederen, bijvoorbeeld via Marktplaats, kan iedereen op Stopheling.nl en in de Stopheling app controleren of het serienummer van een product in de database als gestolen staat geregistreerd. Ook kunnen de website en de app gebruikt worden om waardevolle spullen te registeren. Bent u iets kwijt of is het gestolen? Via het register kunnen uw eigendommen herkend worden de kans is groter dat ze worden teruggevonden.