5.4 C
De Bilt

Gemeente Lopik neemt drie medewerkers met garantiebaan in dienst

Lopik – De gemeente Lopik vindt dat iedereen mee moet doen. Mensen met en zonder beperking moeten naast elkaar kunnen werken. Begin 2019 zijn daarom drie nieuwe medewerkers gestart in verschillende functies binnen de gemeente. De organisatie is heel blij en trots dat Aruna Jiawon, Jeannette van Dijk en Saskia Olling in dienst zijn getreden.  Wethouder Johan van Everdingen heeft de dames vrijdag 8 maart jl. in het zonnetje gezet.

Saskia Olling is op 1 februari 2019 begonnen bij de gemeente Lopik in de functie van hulpbode. Zij ondersteunt de hoofdbode. “Ik heb het enorm naar mijn zin hier, ik heb echt het gevoel dat ik er bij hoor”, vertelt Saskia. Aruna Jiawon is  doof geboren en op 1 januari 2019 gestart als administratief ondersteuner bedrijfsvoering. Na veel afwijzingen, is ze nu eindelijk aan de slag: “Ik ben dolblij dat ik eindelijk de kans heb gekregen om zelfstandig te  werken en zo mijn eigen geld kan verdienen.” Jeannette van Dijk heeft al ruim 30 jaar in diverse functies bij verschillende organisaties gewerkt. Sinds het najaar van 2018 is ze verantwoordelijk voor de bedrijfskantine van de gemeente Lopik waar  ze de lunches voor de medewerkers van maandag tot en met donderdag de verzorgt. Op vrijdag is ze nog steeds hulpbode. Op 1 februari 2019 is zij in dienst gekomen van de gemeente Lopik. “Ik ben supertrots op mezelf. Op mijn doorzettingsvermogen om dit allemaal zelf voor elkaar te krijgen,” aldus Jeannette. “Het is bij de gemeente Lopik heel gemoedelijk, echt ‘ons-kent-ons’. Dat is heel fijn.”

Wethouder Johan van Everdingen: “Mensen met een arbeidsbeperking komen vaak moeilijk aan de slag. Er bestaan veel vooroordelen. Ik geloof niet in beperkingen en vraag mensen liever naar wat ze wel kunnen in plaats van naar wat ze niet kunnen. Mensen met een beperking hebben veel in hun mars. Als organisatie moet je daar aandacht aan geven. Dat kost tijd, maar als mensen thuis zitten kost het geld en levert het niets op. Nu werken we mee aan hun zelfvertrouwen.”


Participatiewet

De Participatiewet is per 1 januari 2015 ingegaan en vervangt de Wet werk en bijstand en delen van de Wet sociale werkvoorziening en de Wajong. Doel van de wet is om mensen die kunnen werken, maar door hun beperking niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, aan een baan te helpen bij een reguliere werkgever. De afspraak in het sociaal akkoord is dat tot en met 2026 in totaal 125.000 zogenoemde garantiebanen gecreëerd worden. 100.000 door particuliere werkgevers tot en met 2025 en 25.000 door de overheid tot en met 2023. Om deze garantiebanen in te vullen zijn allerlei instrumenten beschikbaar, zoals detachering, loonkostensubsidie, jobcoaching, proefplaatsing, aanpassing van de werkplek.

Een garantiebaan is een reguliere functie bij een regulier bedrijf of overheidsinstantie. Mensen komen mogelijk voor een garantiebaan in aanmerking wanneer zij door een (arbeids-)beperking niet voldoende kunnen werken om het wettelijke minimumloon te verdienen. Mensen met een (arbeids)beperking komen vaak moeilijk aan de slag. Als zij meer kansen krijgen en vaker bij een reguliere werkgever aan het werk kunnen, doen zij minder een beroep op een uitkering en worden ze eerder gezien als onderdeel ervan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio