Veenendaal – Komende jaren investeert de gemeente Veenendaal in een stad waar het fijn wonen en leven is, met voor iedereen een passende woning. Op 23 juni stelde de gemeenteraad de Woonvisie 2022-2025 vast waarin staat hoe de gemeente dit wil bereiken. Doorstroming is daarbij het sleutelwoord.
Ook Veenendaal heeft woningen tekort
Wethouder Stroobosscher: “Net als veel gemeenten kent ook Veenendaal een tekort aan woningen. Maatregelen zijn nodig om in de toegenomen vraag naar woonruimte te kunnen voorzien. Daarnaast is bewust wonen een belangrijke oplossingsrichting voor het woningtekort. Op gezette tijden moeten we onszelf de vraag stellen of het huis waar we wonen nog wel past bij onze levensfase, of dat het tijd is voor een volgende stap. Zo komt er voor iedereen in Veenendaal een passende en betaalbare woning beschikbaar.”
Op weg naar passende en betaalbare woning voor iedereen
In Veenendaal is er behoefte aan woningen in alle prijsklassen. De gemeente stelt in de Woonvisie een aantal maatregelen voor om in de toegenomen vraag naar woningen te kunnen voorzien. Een daarvan het is het bouwen van woningen, óf het verbouwen of transformeren van bestaande gebouwen als kantoren en winkels tot woonruimte. Omdat de ruimte om te bouwen in Veenendaal schaars is, is alleen het bouwen van woningen niet genoeg om te voorzien in de behoefte. Daarom stelt de gemeente voor eisen te stellen aan wie er in een woning mag komen wonen.
Hiermee wil de gemeente ervoor zorgen dat een woning bij de juiste mensen terecht komt. Een van deze maatregelen is de zelfbewoningsplicht, waarmee een koper van een goedkope nieuwbouwwoning verplicht wordt zelf minimaal twee jaar in de woning te wonen. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat investeerders woningen opkopen en vervolgens verhuren. Door middel van passend toewijzen wil de gemeente ervoor zorgen dat mensen een woning alleen kunnen kopen of huren als die past bij hun inkomen.
Doorstroming is het sleutelwoord
Veenendaal heeft relatief veel sociale woningen, alleen woont soms niet de juiste doelgroep in deze huizen. Daarom wil de gemeente doorstroming op de woningmarkt stimuleren. Hiermee wil zij ervoor zorgen dat de juiste woningen voor de juiste mensen beschikbaar zijn. Dit gebeurt onder andere door het aanbieden van startersleningen om starters op de woningmarkt te helpen bij het kopen van een woning. Doorstroming ontstaat ook door te zorgen voor genoeg geschikte woningen voor ouderen, die daarmee een gezinswoning achterlaten.
Overstap naar kleine woning ligt nog vaak moeilijk
Vaak is een stap naar een kleinere woning met kleine buitenruimte groot. De keuze om in de oude, vertrouwde woning te blijven wonen is dan vaak snel genomen. Door het realiseren van diverse woningtypen met genoeg buitenruimte wil de gemeente Veenendaal het voor ouderen aantrekkelijker maken de stap naar een andere woning te zetten. Door deze woningen levensloopbestendig en zorggeschikt te bouwen kunnen inwoners er lang blijven wonen, ook als zij in de toekomst met een beperking te maken krijgen.
Verlaten van een eengezinswoning geeft voorrang
De helft van deze woningen gaat met voorrang naar inwoners op leeftijd die een gezinshuurwoning verlaten. De laatste maatregel is het passend toewijzen. Door sociale koopwoningen voor 50% toe te wijzen aan huishoudens vanuit de sociale huursector wil de gemeente huurders stimuleren een woning te kopen, waardoor er vervolgens ook meer sociale huurwoningen vrijkomen.
De gemeente Veenendaal wil een aantrekkelijke woongemeente zijn, nu en in de toekomst. Samen gaan we de komende jaren aan de slag voor het wonen in Veenendaal, sluit wethouder Stroobosscher af.