Utrechtse Heuvelrug – In de bossen en op de heidevelden op de Utrechtse Heuvelrug wordt onderzoek gedaan naar de talloze ronde heuvels. Veel van deze heuvels staan geregistreerd als prehistorische grafheuvel, die al meer dan 3000, en sommige wel meer dan 4000 jaar geleden zijn aangelegd ter markering van een graf. De gemeente is bezig met grafheuvelonderzoek in dit gebied
Grafheuvelonderzoek
Al sinds 2015 doet de gemeente Utrechtse Heuvelrug archeologisch booronderzoek naar deze heuvels om vast te kunnen stellen of het inderdaad grafheuvels zijn of dat het recente of natuurlijke heuvels, zoals stuifduinen betreft. Het doel van dit onderzoek is om de bevestigde grafheuvels beter en gerichter te kunnen behouden, beheren en ontsluiten. De resultaten zijn duidelijk: circa 50% van de heuvels blijkt inderdaad een prehistorische grafheuvel te zijn.
Laatste campagne
Inmiddels zijn bijna alle heuvels binnen de gemeentegrenzen onderzocht en zijn de archeologen toegekomen aan de laatste onderzoekscampagne. Tussen 22 november en 3 december zullen maar liefst 27 heuvels met grondboringen worden onderzocht. De verwachtingen zijn hooggespannen: in januari werd nog een grafheuvel aangetroffen waaruit nog resten van het graf zelf en enkele bijgiften werden opgeboord.
Wethouder Rob Jorg: ‘In de gemeentelijke visie op het erfgoed nemen de prehistorische grafheuvels een belangrijke plaats in; niet alleen omdat het monumenten zijn voor mensen die duizenden jaren geleden zijn overleden, maar ook omdat de heuvels geschiedenisboeken op zich zijn, die het archeologische verhaal over het leven en de dood van duizenden jaren geleden vertellen. Duurzaam behoud en beheer van de vastgestelde grafheuvels is dan ook zeer belangrijk’.