Doorn – In de eerste zes maanden van 2018 is het totaal aantal geregistreerde misdrijven in Utrechtse Heuvelrug 17% gedaald, ten opzichte van de eerste zes maanden van 2017 (van 821 naar 685).
De gemeente Utrechtse Heuvelrug scoort daarmee duidelijk gunstiger dan het regionaal gemiddelde van -8%. Alleen winkeldiefstallen stijgen licht. Alle overige items laten in meer of mindere mate een daling zien. Het aantal woninginbraken in de periode januari-juni 2018 is 70. Dat zijn er 13 minder dan in dezelfde periode in 2017 (83). Zowel het aantal pogingen (27 nu en 28 in dezelfde periode 2017), als het aantal geslaagde woninginbraken nam af (44 nu en 55 in dezelfde periode in 2017).
Geweldmisdrijven
Het aantal geweldsmisdrijven is gedaald ten opzichte van de eerste maanden van 2017 (-35%: van 71 naar 46). Deze daling is hoger dan de regionale ontwikkeling (-3%). Er zijn flinke dalingen bij bedreigingen (-25%: van 24 naar 18) en mishandelingen (-31%: van 35 naar 24). Huiselijk geweld nam af van 17 naar 9 (-47%).
Overlast
Het aantal meldingen jongerenoverlast is de eerste zes maanden van 2018 met -39% gedaald: van 116 naar 71 in 2018. Regionaal daalde het aantal met -22%. Het aantal autokraken, fietsdiefstallen en vernielingen is in de eerste helft van dit jaar duidelijk gedaald (met respectievelijk ‑23%, -34% en -15%).
WhatsApp-groepen
Volgens burgemeester Naafs is er samen met de partners blijvende aandacht voor de aanpak van deze vormen van criminaliteit: “Ik heb met de politie afgesproken dat we ook het komende jaar de controle op kentekens voort zetten, oefeningen organiseren voor WhatsApp-groepen en Burgernetdeelnemers. En ook de verdere uitrol van WhatsApp-groepen faciliteren we. WhatsApp-groepen kunnen ook rekenen op onze ondersteuning in het goed leren signaleren en melden van verdachte situaties.” Burgemeester Naafs blijft een beroep doen op de medewerking van inwoners hiervoor, dat is ook te zien in de cijfers.
Ondermijning
Daarnaast meldt burgemeester Naafs dat een belangrijk deel van de veiligheidsaanpak ook het komende jaar onder andere gericht is op minder zichtbare ondermijnende vormen van criminaliteit, zoals fraude, aanpak van hennepteelt en witwassen: ”Deze vormen van criminaliteit proberen wij aan te pakken door vergunningaanvragers te screenen, adrescontroles uit te voeren en integrale controles te organiseren in samenwerking met onder andere politie, uitkeringsinstanties en Belastingdienst. De aanpak van ondermijnende criminaliteit bepaalt de komende jaren steeds meer onze veiligheidsagenda, waarbij wij actief inzetten op samenwerking met onze buurgemeenten.”