Waterschap De Stichtse Rijnlanden maakt inwoners blij met een ton. Afgelopen maanden hebben meer dan 600 mensen hun creatieve ideeën ingestuurd voor wat je met het water uit een regenton kunt doen. De meest creatieve inzendingen hebben een houten regenton gewonnen, gegraveerd met een gedicht van kunstenaar André van Zwieten. Met deze regenton in de tuin dragen de winnaars bij aan een omgeving die beter bestand is tegen het veranderende klimaat. De winactie is onderdeel van het jaar waarin het waterschap viert dat het 900 jaar geleden is dat het waterbeheer in de regio begon.
Regenton winactie waterschap
Als onderdeel van de viering heeft het waterschap 60 unieke regentonnen verloot. Iedereen die woont in het gebied van De Stichtse Rijnlanden kon meedoen met de actie door de vraag te beantwoorden “Wat zou jij doen met een ton?”. Tom Overgaauw oprichter van de campagne: ‘Het is leuk om te zien met welke creatieve ideeën mensen komen voor het gebruik van regenwater uit de tonnen. Van uitgewerkte technische systemen met druppelirrigatie voor het besproeien van de moestuin, ramen zemen voor streeploos schone ramen tot aan biertjes koelen en watergevechten met de kinderen.
Helaas zagen wij ook nog veel mensen die het regenwater gebruiken voor het wassen van de auto. Het idee om zo water te besparen is mooi, maar hierbij wordt vaak vergeten dat er ook veel schadelijke zeepresten in het milieu belanden. Ik vind het vooral mooi om te zien dat veel deelnemers de ton willen schenken aan verenigingen waar ze zelf actief zijn. Zo kunnen meer mensen profiteren van het regenwater.’
Waarom een regenton?
Door klimaatverandering is er steeds vaker extreme regenval. Het riool kan deze enorme hoeveelheden water niet aan. Om dit te voorkomen is het belangrijk zoveel mogelijk water op te vangen. Dit doen we door in de openbare ruimte maatregelen te nemen. Maar ook in de tuinen valt veel winst te behalen. Een regenton kan hierbij helpen. Van één dakhelft kan je jaarlijks gemakkelijk 175 badkuipen vol schoon water opvangen. Dit red je natuurlijk niet met één regenton, maar alle beetjes helpen. Bovendien kan je met het opgevangen water je tuin sproeien en hoef je hiervoor geen drinkwater te gebruiken.
900 jaar Waterbeheer
Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat je in ons gebied kunt wonen, werken en recreëren. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. We leven in een delta, die ook nog eens deels onder de zeespiegel ligt. Het is wellicht niet direct zichtbaar, maar het waterschap werkt iedere dag hard aan droge voeten, schoon water en veilige dijken. Zodat we hier veilig kunnen wonen, werken en recreëren. Dat deden we vroeger, dat doen we nu en in de toekomst.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden viert daarom dit jaar 900 jaar Waterbeheer. Om hierbij stil te staan, organiseert het waterschap diverse activiteiten en er is een online festivalterrein. Een uniek kijkje achter de schermen van het werk van het waterschap. Je ontdekt hoe waterbeheer in de regio Utrecht is ontstaan, wat het waterschap zoal doet en wat je zelf kunt doen.