Woerden – Nadat er sprake bleek van illegale prostitutie, heeft de gemeente Woerden een last onder dwangsom opgelegd aan de huurder van een woning in het Schilderskwartier. Na meldingen van bezorgde buurtbewoners kwam de zaak aan het licht. In het appartement waren regelmatig sekswerkers aan het werk. Dit zorgde voor overlast en een onveilige situatie in de omgeving. Mocht de woning weer als bordeel gebruikt worden, dan moet de huurder per keer €10.000,- betalen.
Eerlijk werken en veilige wonen
Prostitutie is een legaal beroep in Nederland en daarom aan regels gebonden. Eén daarvan is dat prostitutie alleen mag plaatsvinden op plekken die daarvoor een vergunning hebben. Gemeente Woerden vindt het belangrijk dat iedereen die in Woerden zaken wil doen, zich aan de regels houdt. Daarom treden we streng op tegen mensen die dat niet doen. Zeker als zij overlast in woonwijken veroorzaken.
Kwetsbaar voor criminaliteit
Burgemeester Victor Molkenboer: “In Woerden moet eerlijk zaken doen en veilig samenleven vanzelfsprekend zijn. Illegale prostitutie past daar niet bij. De prostitutiebranche is kwetsbaar voor criminaliteit, daarom gelden er strenge regels. Als blijkt dat die regels worden geschonden, dan treden we op. Daarmee hopen we de rust in de buurt te herstellen en herhaling te voorkomen. Inwoners kunnen ons helpen bij de bestrijding van dit soort vormen van criminaliteit, door contact op te nemen met de politie als ze iets zien wat ze niet vertrouwen. Dat kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem.”
Ondermijnende criminaliteit
Illegale prostitutie is, net als drugshandel en witwassen, een vorm van ondermijnende criminaliteit. Daarbij maken criminelen uit de onderwereld gebruik van diensten van de bovenwereld. Zoals in dit geval door een woning te gebruiken voor illegale prostitutie. Ondermijnende criminaliteit is in Nederland een diepgeworteld probleem. Daarin vormt de gemeente Woerden helaas geen uitzondering. Het gezamenlijk aanpakken van ondermijnende criminaliteit heeft dan ook hoge prioriteit bij de gemeente en andere veiligheidspartners.
Meld verdachte situaties
Door verdachte situaties te melden, kunnen inwoners helpen om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Melden kan bij de politie. In spoedgevallen via 1-1-2. Anders via 0900-8844. Een anonieme melding gaat via Meld Misdaad Anoniem: www.meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000.