9.5 C
De Bilt

Kinderboerderij krijgt batterij voor opslag van zonne-energie

Zeist – In opdracht van de gemeente Zeist, gaat Eneco op kinderboerderij de Brink een grote batterij installeren. Deze batterij zorgt voor opslag van de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt. Dit is een van de stappen in een reeks van innovatieve duurzame toepassingen waar de gemeente mee wil experimenteren. 

Kinderboerderij verduurzaamd

Kinderboerderij de Brink is als onderdeel van het gemeentelijk vastgoed afgelopen jaren helemaal verduurzaamd. De boerderij is gasloos, volledig geïsoleerd en er zijn 45 zonnepanelen geplaats op het dak van de boerderij. De komende zomer worden er nog 70 extra zonnepanelen in een veldopstelling bijgeplaatst.

Meer energie dan verbruikt

Deze panelen leveren in de zomer meer energie op dan wordt gebruikt en teruglevering aan het net levert op termijn problemen op. De batterij zorgt ervoor dat de energie wordt opgeslagen en op een ander moment kan worden gebruikt. Daarnaast verhuurt de gemeente een deel van de batterij aan Eneco CrowdNett, dat met een netwerk van thuisbatterijen ervoor zorgt dat het elektriciteitsnet in balans blijft.

Eerste gemeente

De gemeente Zeist is de eerste gemeente waar een dergelijke batterij wordt geplaatst. Wethouder Wouter Catsburg: “We werken samen hard aan een klimaatneutraal Zeist. De kinderboerderij is een geweldige plek om veel Zeistenaren te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Als het kan met een boerderij uit 1867dan kan het overal!”

Waterinnovatieprijs

Eerder dit jaar won de gemeente Zeist al de Winnet Waterinnovatieprijs met een ander initiatief op de kinderboerderij.  Met de geldprijs die daarbij is gewonnen heeft de gemeente in het riool van de kinderboerderij een slim systeem aangebracht. Dat systeem haalt energie uit het rioolwater én zuivert tegelijkertijd dat rioolwater. Door dit proces komt er veel minder methaan uit het rioolwater vrij. Methaan is een 23 maal sterker broeikasgas dan CO2.  Een mooi experiment dat wordt gemonitord door de leverancier van het systeem, in samenwerking met de Wageningen Universiteit.

Vlinderdak

De kinderboerderij heeft nog een aantal andere acties op stapel staan zoals het aanbrengen van een groen vlinderdak, het plaatsen van een zonneboiler en meten van luchtkwaliteit. Ook zorgt de gemeente ervoor dat het regenwater van de daken van de kinderboerderij niet langer in het riool verdwijnt, maar in de grond wegzakt. Dat ontlast de rioolwaterzuivering en is beter voor de bodemkwaliteit.

Inspiratie voor duurzaamheid

Ook maakt de kinderboerderij inzichtelijk wat er allemaal mogelijk is op gebied van duurzaamheid. Ter inspiratie voor iedereen die ook meer wil doen op dit gebied. Deze inspiratie en educatie is gericht op schoolklassen en de andere 80.000 bezoekers van de kinderboerderij.

 

Inwoners die zelf ook een bijdrage willen leveren aan een duurzaam Zeist, kunnen terecht bij www.samenduurzaamzeist.nl en bij www.mijngroenehuis.nu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio