16.1 C
De Bilt

Leusden start met burgerhulpverlening bij hartstilstand

Op woensdag 11 oktober heeft wethouder Jan Overweg een samenwerkingsovereenkomst met de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) en de EHBO-verenigingen van Leusden en Achterveld getekend, waardoor vrijwilligers in Leusden binnenkort opgeroepen kunnen worden om hulp te verlenen bij een hartstilstand.

Leusden en burgerhulpverlening

Burgerhulpverlening via HartslagNu is hierdoor nu officieel van start in Leusden. De Meldkamer Ambulancezorg stuurt straks niet alleen ambulances op weg, maar alarmeert ook een groep burgerhulpverleners in de omgeving. Wethouder Jan Overweg is blij dat Leusden ook meedoet: “De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Reanimatie in deze periode vergroot het overlevingspercentage, en zo kan burgerhulpverlening het verschil maken.

Lokale EHBO-verenigingen

In Achterveld en Leusden hangen al op verschillende plekken AED’s. Dat zijn draagbare apparaten die het hartritme weer kunnen herstellen bij een hartstilstand. Een alarmeringssysteem waarbij AED’s en burgerhulpverleners kunnen worden ingezet ontbrak nog. De gemeente Leusden, De RAVU en lokale EHBO-verenigingen hebben nu de handen ineengeslagen om dit ook in Leusden en Achterveld mogelijk te maken.

 

John van Engelen van de RAVU: “De burgerhulpverlening is een waardevolle aanvulling op de professionele inzet. Door snel burgerhulp in te zetten bij reanimatiebehoeftige patiënten stijgt de overlevingskans bij een hartstilstand naar meer dan 25%. Samen kunnen we zo snel mogelijk de beste hulp geven en de overlevingskansen vergroten.

 

HartslagNu

Jaarlijks worden ongeveer 15.000-16.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand als gevolg van een hartritmestoornis of hartinfarct. Buurtgenoten kunnen soms eerder bij een slachtoffer zijn dan de professionele hulpverleners. Via HartslagNu, het alarmeringssysteem dat burgers alarmeert in geval van een hartstilstand, kunnen burgerhulpverleners alvast beginnen met het verlenen van hulp. Ook kunnen zij een AED halen en deze naar de locatie van het slachtoffer brengen. Als de professionele hulp gearriveerd is, neemt deze de hulpverlening over.

Meehelpen bij een hartstilstand

Om burgerhulpverlening tot een succes te maken is het van belang dat er voldoende opgeleide vrijwilligers en beschikbare AED’s zijn. Wilt u ook burgerhulpverlener worden en beschikt u over de juiste opleiding? Meld u dan aan via de website www.hartslagnu.nl. Via deze site kunt u ook uw AED aanmelden om beschikbaar te stellen voor hulpverlening. Hoe meer vrijwilligers en AED’s er geregistreerd staan, hoe groter de kans is dat een slachtoffer een hartstilstand overleeft.

Informatieavond

De EHBO verenigingen, de Hartstichting en de RAVU houden op 6 november een informatieavond in het gemeentehuis van Leusden. Er zal dan meer worden verteld over HartslagNu en de AED’s. Wilt u ook burgerhulperverlener worden, maar heeft u niet de juiste opleiding gevolgd? U kunt voor een reanimatie- of EHBO-cursus terecht bij diverse partijen, waaronder de EHBO-verenigingen van Leusden en Achterveld. Kijk hiervoor op www.ehbo-achterveld.nl of www.ehbo-leusden.nl. Deze organisaties zijn ook aanwezig op de informatieavond op 6 november.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio