Utrecht – Loodgieters hebben het druk sinds de vrieskou van de afgelopen dagen. Veel waterleidingen bleken niet bestand tegen de lage temperaturen. In Utrecht kwamen honderden meldingen binnen van bevroren leidingen en watermeters.
Koude wind voornaamste oorzaak
In heel Nederland daalde het kwik de afgelopen dagen behoorlijk, zo ook in Utrecht. Woensdag en donderdag waren echter twee uitzonderlijk koude dagen. De temperatuur lag laag en er stond ook nog eens veel wind. Dit zorgde voor een gevoelstemperatuur die richting de -20 graden ging. Deze wind was de voornaamste oorzaak voor de bevroren waterleidingen. Leidingen die op de tocht liggen, werden namelijk blootgesteld aan extreem lage temperaturen. Gevolg: de leiding bevriest. Loodgieters werden overspoeld met oproepen. Overal in Utrecht ontstonden hierdoor lange wachttijden.
Lekkage door bevriezing
Een bevroren waterleiding kan voor problemen zorgen. Zo kan er een lekkage ontstaan. Wanneer water bevriest, zet het namelijk uit. Hierdoor kan een waterleiding knappen. Dit is dan ook op veel plekken in Utrecht gebeurd. Een financiële strop voor de getroffen woningeigenaren. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het leidingwerk in de woning en draaien daarom zelf op voor de kosten. Alleen als een leiding buiten bevriest en gaat lekken, zijn de kosten voor rekening van het waterbedrijf.
Geen water meer door bevroren leidingen
Ook als er geen sprake is van lekkage, kan een bevroren waterleiding voor problemen zorgen. Water kan niet door een bevroren leiding stromen en daardoor de kraan dus niet bereiken. Waterleidingen bevriezen bij dit weer vaak bij binnenkomst in de meterkast. Als dit het geval is, kan het zijn dat een woning helemaal niet meer over water beschikt. Wachten tot de leidingen ontdooid zijn, is meestal geen optie. Dat kan met dit weer namelijk nog wel even duren. Zeker nu alle loodgieters in Utrecht volgeboekt zijn.
Ontdooi een bevroren waterleiding
Om het water weer door de leidingen te laten stromen, moet de waterleiding ontdooid worden. Dit kan met behulp van een föhn. Pas hierbij wel op, want door de warmte kan een waterleiding alsnog knappen. Bij een bevroren waterleiding is het beter de koude ruimtes te verwarmen. Zet bijvoorbeeld de verwarming in de buurt van de meterkast aan. Zit hier geen verwarming? Laat dan de deur van de woonkamer openstaan. Waterleiding kunnen ook ingepakt worden met dekens of bubbeltjesplastic. Op deze manier zijn zij beter bestand tegen de kou. De kans op een bevroren waterleiding wordt zo een stuk kleiner.