De inkomensgrens voor de energietoeslag zou van 120% naar 140% kunnen en maatschappelijke organisaties kunnen steun krijgen bij energiebesparing. Dat zijn de belangrijkste maatregelen die het college voorstelt als invulling van het Noodfonds Energie-armoede. De gemeenteraad van Woerden neemt (waarschijnlijk) in december een besluit over het voorstel.
Noodfonds van 1 miljoen beschikbaar
In de begroting die vorige week is aangenomen, heeft de gemeenteraad al 1 miljoen euro gereserveerd voor het Noodfonds Energie-armoede. Dit geld is bedoeld om de meest kwetsbare groepen extra te ondersteunen bij de gestegen energielasten. Deze week presenteert het college een voorstel voor de invulling van het noodfonds.
Inkomensgrens energietoeslag naar 140%
Om mensen met een lager inkomen te steunen heeft het Rijk voor 2022 en 2023 de energietoeslag van €1300,- beschikbaar gesteld voor mensen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Wethouder Jacques Rozendaal (armoede): ‘We zijn blij dat we met die regeling nu al mensen met de grootste nood kunnen ondersteunen. Maar we zien dat het niet genoeg is. Mensen die net een hoger inkomen hebben, kunnen de extra energielasten ook niet dragen. We willen voorkomen dat steeds meer inwoners in financiële problemen komen. Daarom stellen we de gemeenteraad voor om met het noodfonds de inkomensgrens van de energietoeslag te verhogen naar 140%.’
Steun bij energiebesparing
Naast de energietoeslag wil Woerden mensen ondersteunen bij energie besparen. Ook dit wil het college via het noodfonds mogelijk maken voor mensen met een inkomen tot 140% van de bijstandsnorm. ‘Een eenmalige toeslag biedt nú verlichting voor mensen. Maar daarmee brengen we hun kosten niet omlaag. Daarom zetten we ook in op energiebesparing. Zo wordt de energierekening structureel lager. Daar hebben mensen nog jaren profijt van,’ aldus wethouder Jelmer Vierstra (energie).
Er komen energiecoaches die deze huishoudens kunnen helpen met energie besparen. Zij geven advies en kunnen bijvoorbeeld tochtstrips of LED-lampen verstrekken. Ook de isolatie-actie die eerder met succes is uitgevoerd, krijgt een vervolg. Bij deze actie kunnen inwoners met een koophuis en een lager inkomen in aanmerking komen voor spouwmuur- of vloerisolatie.
Maatschappelijke organisaties
Steeds meer maatschappelijke organisaties zoals buurtvoorzieningen en sport- en cultuurverenigingen, komen in de problemen door de gestegen energielasten. Het college stelt voor het noodfonds ook voor deze groep te gebruiken. De organisaties in acute nood zouden een beroep moeten kunnen doen op een noodbudget. Ook voor maatschappelijke organisaties kan er steun komen bij energiebesparing.
Vervolg
Het voorstel van het college gaat deze week naar de gemeenteraad. De raad zal het voorstel waarschijnlijk nog dit jaar behandelen en in december hier een besluit over nemen. Het is nog niet bekend wanneer maatregelen in kunnen gaan.