14.9 C
De Bilt

Stand van zaken opvang vluchtelingen uit Oekraïne

BilthovenHet is ruim twee maanden geleden dat gemeente De Bilt de eerste vluchtelingen uit Oekraïne opving. Op verschillende plekken in de gemeente is opvang geregeld. Het is vandaag Wereldvluchtgelingendag en burgemeester Sjoerd Potters bracht een bezoek aan de opvang op het gemeentehuis.

De bovenste verdieping biedt op dit moment plek voor ruim 50 vluchtelingen uit Oekraïne. Dit is een locatie voor eerste opvang. Het is dan ook belangrijk dat er locaties zijn waar mensen langdurig kunnen blijven, zodat de gemeente ruimte overhoudt om acute opvang te kunnen bieden. Mieke Buijs, projectleider: “De toekomst is heel onzeker. Niemand weet hoe lang de oorlog nog duurt, hoeveel vluchtelingen nog een dak boven hun hoofd zoeken in ons land.”

Kijkje bij de opvang

Burgemeester Potters nam vanmiddag een kijkje bij de locatie. Het aantal mensen dat er verblijft wisselt, maar ligt gemiddeld rond de dertig. Er zijn met name gezinnen met kinderen. Voor hen is een multimediakamer in gericht met televisie en games en op een aantal muren mag getekend en geschilderd worden. Potters: “Je ziet dat het voor kinderen ook een manier is om de oorlog te verwerken. Het geeft ze een manier om uiting te geven aan dingen die ze anders misschien nog niet onder woorden kunnen brengen.”

Langdurig verblijf


Er worden meerdere locaties in de gemeente ontwikkeld waar mensen langduriger kunnen verblijven. Eén van die plekken in de Biltse Hof. De grondeigenaar heeft deze locatie aangeboden aan de gemeente. Half juli wordt deze opvanglocatie in gebruik genomen. Tot dat zover is wordt er onder meer nog gewerkt aan de inrichting van de locatie.

Ook op de Dorpsstraat in De Bilt wordt een locatie ingericht voor langtermijn opvang. Zo’n 20 tot 30 mensen kunnen hier voor langere tijd blijven. Buurtbewoners zijn hier al over geïnformeerd en er zijn verschillende informatieavonden gehouden.

Menselijke taak


Opvang in tijdelijke chalets die ook weer kunnen worden afgebroken staat ook op de agenda. Naar locaties hiervoor wordt op dit moment nog gezocht. Burgemeester Sjoerd Potters: “Het is onze menselijke taak om anderen in nood te helpen. Als gemeente hebben we alles op alles gezet om de eerste opvang op tijd klaar te hebben. Nu komen we in de fase dat langdurige opvang echt nodig is, anders loopt het systeem vast. Dat vraagt nog veel uitdagingen. Voor ons als gemeente, maar ook voor onze inwoners en de samenleving. Kinderen moeten naar school, volwassenen willen graag een zelfstandig leven opbouwen en niet afhankelijk zijn van de gemeente. Dat snap ik heel goed. Daarom moet er nog veel gebeuren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio