Lopik – Namens The Chapel of Four Chaplains mocht burgemeester Laurens de Graaf de prestigieuze Legion of Honor Award uitreiken aan de heer A. Langenberg uit Lopik. Namens The Chapel of Four Chaplains was de heer N. van der Steeg bij de uitreiking aanwezig.
Met de uitreiking van de Legion of Honor Award kreeg de heer Langenberg via burgemeester Laurens de Graaf de erkenning die hij als Veteraan verdient. De Amerikaanse onderscheiding werd uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 18 januari 2019 om 11.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.
Arie Langenberg, dienstplichtig militair Nederlands Nieuw-Guinea
Arie Langenberg heeft van juni 1961 t/m november1962 als dienstplichtig militair op Nederlands Nieuw-Guinea gediend in de rang van Korporaal bij de Echo-compagnie van het 6e infanteriebataljon van de Koninklijke landmacht. De Echo-compagnie voerde regelmatig patrouilles uit in de jungle van de ‘Vogelkop’ en soms ook verder Nieuw Guinea in. De taken van Arie Langenberg waren onder andere het opsporen van para-infiltranten en het verplaatsen en bewaken van gevangenen. Op een van de patrouilles is het tot een vuurgevecht gekomen waarbij niet alleen de para-infiltranten zijn omgekomen maar ook twee kameraden van de Echo-compagnie. De langste en zwartste dag uit het leven van Arie Langenberg.
De brieven van Arie Langenberg
Arie Langenberg heeft tijdens zijn verblijf brieven geschreven; ook een paar gericht aan zichzelf om deze gruwelijke ervaringen van zich af te schrijven.
In ‘ 61-‘62 was het leger een mannenbolwerk en daar werden geen dagboeken bijgehouden. Niet alleen zijn meegemaakte gevechtssituaties en inzet in patrouilles maakten Arie dus onderscheidend; zijn verslagen en brieven over die tijd zijn dat zeker ook.
De brieven van Arie Langenberg kwamen later ook terecht in het archief van het ministerie van Defensie waar ze door een archivaris werden opgemerkt. Het legermuseum – destijds gevestigd in Delft – was zeer geïnteresseerd in deze brieven en heeft ze gecheckt aan de hand van patrouilleverslagen en het archief van Defensie. In 2003 heeft het Legermuseum in samenwerking met Het Veteraneninstituut een boek uitgebracht: ‘Afscheid van Nieuw-Guinea’. In één van de hoofdstukken wordt geschreven over de belevenissen en ervaringen van Arie Langenberg en zijn twee van zijn brieven verkort weergegeven.
Videobooth Arie Langenberg in Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum in Soest heeft een ruimte met ‘videobooths’ ingericht waar ervaringen van militairen worden weergegeven. Arie Langenberg heeft hier een eigen booth.
Veteraan Arie Langenberg
Door de gruwelijke ervaringen op Nieuw-Guinea heeft Arie Langenberg PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) opgelopen. Hij is hiervoor al jaren in therapie en kan in geval van nood nog steeds terugvallen op een buddy. In 2015 is hem daarom het DIG (DraagInsigne Gewonden) toegekend door het Ministerie van Defensie. Om ook anderen met PTSS te helpen heeft hij enkele trainingen gevolgd en is hij al jaren nuldelijns-zorgverlener voor de Bond van Wapenbroeders.
Om ook de jeugd het belang van vrijheid en vrede bij te brengen, zet Arie Langenberg zich al jaren in als ‘Veteraan voor de Klas’ voor het Veteraneninstituut.
Ook heeft hij meegewerkt aan bevrijdingsfestivals om uit te leggen waarom we vrede moeten vieren. Arie is altijd beschikbaar wanneer zijn medewerking wordt gevraagd bij bijzondere momenten zoals herdenkingen, onthullingen van oorlogsmonumenten of het verlenen van eerbetoon aan hen die ons ontvielen.
Alles overwegende heeft de beoordelingscommissie Arie Langenberg unaniem voorgedragen voor de prestigieuze Legion of Honor Award of the Chapel of Four Chaplains.
Legion of Honor Award
De Legion of Honor Award of the Chapel of Four Chaplains in Philadelphia is een Amerikaanse onderscheiding of eerbetoon voor personen die zich op ‘buitengewone wijze en onvoorwaardelijk ten dienste hebben gesteld aan de gemeenschap, het land of de mensheid, zonder acht te slaan op ras, religie of gezindte’. De namen van de ontvangers van de Legion of Honor Award worden voor eeuwig in de boeken van de Chapel bijgeschreven.
The Four Chaplains
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen op 3 februari 1943 vier Amerikaanse geestelijken in dienst van de krijgsmacht op dramatische wijze om het leven.
Op die dag doorkliefde een Duitse U-boot de ijzige wateren van de Noord-Atlantische Oceaan. In deze wateren voer ook het Amerikaanse troepentransportschip de ss Dorchester, een oude kustvaarder, die als vervoerder van troepen werd ingezet, nu voor het vervoer van 900 Amerikaanse militairen naar Groenland.
Kort voor haar bestemming verliet de Dorchester het konvooi, de Duitse onderzeeboot, die het schip onopgemerkt volgde, benutte deze mogelijkheid om een torpedo af te vuren op de flank van het schip. De torpedo trof midscheeps doel en explodeerde in de machinekamer van de Dorchester. Velen aan boord stierven direct. Het schip maakte snel water en begon naar stuurboord over te hellen. Omdat veiligheidsvoorschriften het gebruik van alarmsignalen (vuurpijlen en radio) verhinderden, stoomden de escorteschepen, onwetend dat de Dorchester aan het zinken was, verder naar hun bestemming.
Overbevolkte reddingsboten kapseisden, vlotten dreven weg voordat iemand ze kon bereiken. Op het dek, temidden van verwarring en angst, bevonden zich de vier legerchaplains George L. Fox, Alexander Goode, Clark V. Poling en John O. Washington, die de angstige mannen kalmeerden en met kalme precisie reddingsvesten uitdeelden. Spoedig was de voorraad reddingsvesten op, maar vele jonge soldaten, bang en zonder reddingsvest stonden te wachten. Vlug trokken de vier legerchaplains hun eigen vesten uit en dwongen de jonge soldaten ze aan te trekken.
De vier geestelijken, katholiek, joods en twee protestanten hadden hun enige middel om zichzelf te redden weggegeven, om anderen te redden.
De Dorchester zonk binnen vijf uur in de ijzige wateren van de Noord-Atlantsiche Oceaan, met zich meesleurend de vier legerchaplains en 668 Amerikaanse soldaten.
Meer informatie over de ‘Four Chaplains’ en de ‘Chapel of the Four Chaplains’ is te vinden op de website www.fourchaplains.org