Utrecht- Ruim 16.000 mensen hebben meegelopen tijdens de stille tocht vanavond om respect en medeleven aan de nabestaanden en getroffenen te tonen. Het bewijs dat we elkaar in Nederland vinden in tijden van nood en dat we naast elkaar staan. Laten we elkaar vasthouden, vandaag, morgen en daarna. Laten we op de bres staan voor een samenleving waarin iedere dag de stem wordt gehoord van vrijheid, tolerantie en verdraagzaamheid.
Stille tocht in Utrecht op 22 maart
De verschrikkelijke gebeurtenis van maandag 18 maart op het 24 Oktoberplein heeft ons als land in het hart geraakt. Op vrijdagavond 22 maart om 19.00 uur was er een stille tocht waarbij mensen samen hun gevoelens en emoties konden delen. Hun toonden ons respect en medeleven aan de nabestaanden en getroffenen. Er zijn verschillende initiatieven vanuit de samenleving samengekomen in één stille tocht.
Toespraak Burgemeester Van Zanen
De burgemeester zei het volgende in zijn toespraak
Lieve mensen,
Het is werkelijk hartverwarmend dat u met zovelen bent gekomen. Afgelopen maandag was een dag van angst, woede en verdriet. Een dag die je nooit hoopt mee te maken. En tegelijkertijd een dag van grote saamhorigheid, compassie en medemenselijkheid. Het bewijs dat we elkaar in Utrecht vinden in tijden van nood.
Uw betrokkenheid was overweldigend. En uw initiatieven om de slachtoffers te herdenken en de nabestaanden te steunen zijn echt van enorme waarde. Dank u wel.
Wat een mooie, zonnige dag beloofde te worden, werd een zwarte dag. Nietsvermoedende en onschuldige mensen werden onder vuur genomen.
Om kwart voor elf stond de tram stil. En daarna de rest van Utrecht.
Terrassen bleven leeg. Scholen hielden kinderen binnen. Horeca en winkels sloten hun deuren. Bussen en trams reden niet. Een lege stad, op klaarlichte dag. De stad werd stil. Alleen klonk het geluid van trauma- en politiehelikopters boven het 24 Oktoberplein.
Hulpverleners werkten eendrachtig samen. Om de slachtoffers te verzorgen. Om de verdachte te zoeken.
Nu, vier dagen later, overheersen nog altijd ongeloof en afschuw. Drie mensen vonden de dood. Twee uit Utrecht. Eén uit Vijfheerenlanden. Drie mensen raakten zwaargewond. Met één van hen gaat het gelukkig weer veel beter. Met de andere twee helaas nog niet. Ooggetuigen proberen de beelden en belevenissen een plek te geven.
Daarom is onze stad vandaag opnieuw stil. Lopen we in stilte naar het 24 Oktoberplein.
Om de nabestaanden te steunen. Om ons medeleven te tonen. En om te laten weten dat er ook in Utrecht geen plaats is voor haat en geweld.
Laten we vandaag, maar ook morgen, elkaar vasthouden. Laten we op de bres staan voor een samenleving waarin iedere dag de stem wordt gehoord van vrijheid, tolerantie en verdraagzaamheid.
En, zoals onze stadsdichter Onno Kosters het deze week omschreef.
Ik citeer: ‘Laten we buigen naar wie na vandaag niet meer onder ons is. Laten we stilstaan, niet oordelen. Ze zeggen zoveel, maar laten we nu voor de helderheid zwijgen.’
Dank u wel. Ik wil u nu vragen om één minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers.
video tijdens de toespraak:
Stille tocht georganiseerd door Bekende van slachtoffer
De stille tocht is georganiseerd door twee bekenden van de 19-jarige Roos Verschuur, een van de drie dodelijke slachtoffers van de schietpartij. De twee organistoren heten Dominique Bos en Samantha Dort.
Bekende politici liepen ook mee met de tocht
Bij de stille tocht liepen verschillende politici mee zoals de minister President (Rutte) en de minister van Jusitie en Veiligheid (Grapperhaus). Ook liepen meerdere burgemeesters van andere gemeentes mee zoals Burgemeester Halsema (Amsterdam) en Burgemeester Krikke (Den Haag).