4.3 C
De Bilt

Stijging van geregistreerde criminaliteit, daling van fraude en inbraak

De totaal geregistreerde criminaliteit in de gemeente Wijk bij Duurstede is in 2024 gestegen, vergeleken met 2023. Dit is minder gunstig dan de regionale ontwikkeling in Midden-Nederland, waar een lichte daling te zien is. De groei komt vooral door een stijging van het aantal registraties van geweld en drugsdelicten. Daar staat tegenover dat het aantal registraties van fraude is gedaald, net als het aantal registraties van inbraak. Dit blijkt uit het jaarlijkse Veiligheidsbeeld, opgesteld door het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (RVS).

Meer geweld, drugsdelicten en overlast door jongeren

In 2024 kwamen er 49 meldingen bij de politie binnen van geweldsmisdrijven, tegenover 24 meldingen in 2023. De oorzaak van deze verdubbeling is vooral een stijging in het aantal zedenzaken en bedreigingen. In werkelijkheid gaat het om minder zaken dan de 49 registraties. Dit komt doordat een aantal meldingen meerdere keren voorkomt in het politiesysteem. Ook zorgt een klein aantal mensen voor veel meldingen. Daarnaast steeg het aantal drugsdelicten (drugshandel, -vervaardiging en -bezit) en het aantal meldingen van overlast door jongeren. Ook in de regio stegen deze cijfers.

Minder meldingen van fraude en cybercrime

We zien dat het aantal meldingen van fraude in 2024 14% daalde, vergeleken met 2023. Daarbij gaat het vooral om gedigitaliseerde criminaliteit. Ook het aantal meldingen van cybercrime laat opnieuw een daling zien (van 25 naar 10 stuks).
Burgemeester Iris Meerts is kritisch over de uitleg van de cijfers. “Een daling in het aantal meldingen betekent niet altijd dat er ook echt een daling is in het aantal delicten. We zien dat de meldingsbereidheid vaak laag is. Maar de impact van digitale criminaliteit is vaak groter dan mensen denken. Melden is belangrijk, zodat we (cyber)oplichters aan kunnen pakken.”

Daling van inbraak, wapenhandel/-bezit en ongelukken op de weg

De cijfers laten een flinke daling zien in het aantal inbraken en diefstallen bij bedrijven en instellingen. Dit aantal daalde van 12 naar 2 stuks. In het aantal woninginbraken is ook een daling te zien (-8%). Daarnaast waren er in 2024 minder registraties van wapenhandel en/of -bezit. Dit is gunstig vergeleken met de regio, waar juist een stijging te zien is in deze vorm van criminaliteit. Het aantal ongelukken op de weg daalde met 15%. Het is daarmee op het laagste niveau sinds 2021.

Uitleg voor grote stijgingen en dalingen

Wijk bij Duurstede heeft als kleinere gemeente over het algemeen lagere criminaliteits- en overlastcijfers. Daardoor zijn procentuele stijgingen en dalingen snel groot. Bij het veiligheidsbeeld gaan we uit van het aantal geregistreerde misdrijven. Dit kan verschillen van het aantal echt gepleegde misdrijven, omdat mensen bijvoorbeeld niet altijd aangifte doen.

Veiligheid creëren we samen

U bent de ‘ogen en oren in de wijk’. U kunt opvallende zaken vaak beter signaleren dan de gemeente of de politie. Ziet of merkt u iets waarover u niet gerust bent? Bel dan tijdens kantooruren met de gemeente via 0343-595 595. Bij spoedeisende zaken belt u de politie via 112. Is er geen spoed, maar heeft u wel de politie nodig? Bel dan 0900-8844.

Meld Misdaad Anoniem

We blijven letten op zaken die onze veiligheid en de rechtsstaat ondermijnen. De gemeente Wijk bij Duurstede werkt samen met Meld Misdaad Anoniem. Iedereen kan hier zonder de eigen naam te noemen, een melding doen. Bijvoorbeeld over hennepteelt, illegaal vuurwerk, drugslabs, illegale prostitutie, fraude, onverklaarbaar bezit of andere vermoedens van criminaliteit.
Meld Misdaad Anoniem is bereikbaar via 0800-7000 (maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 22.00 uur/weekenden en feestdagen: 9.00 tot 17.00 uur). Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden. Meld Misdaad Anoniem is ook écht anoniem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio