7.2 C
De Bilt

Utrechts Landschap gaat poldermolen in Baambrugge restaureren

Baamgrugge Utrechts Landschap gaat de karakteristieke poldermolen ’t Hoog- en Groenland grootscheeps restaureren. Deze monumentale molen uit ca 1680 staat in Baambrugge, nabij Abcoude. De molen verplaatste vroeger het water van de polders naar de rivier de Angstel. Dit proces stopte in 1924 en de molen werd eigendom van de stichting de Utrechtse Molens waarover Utrechts Landschap het beheer voert. Na restauratie kan de molen weer decennialang draaien.

Wat gaat er gebeuren?

Van de karakteristieke poldermolen wordt een korte en lange schoor (steunbalk achterzijde molen) vervangen. De molen krijgt vier nieuwe wieken voorzien van nieuwe zeilen. Als dit achter de rug is wordt deze achtkante bovenkruier opnieuw met riet gedekt en geschilderd. Tegelijkertijd met deze restauratie wordt het ophaalbruggetje, de enige toegang tot de molen, gerenoveerd.

Restauratie poldermolen is kostbaar

De restauratie van de molen en de renovatie van het bruggetje is een kostbare aangelegenheid. Via vermogensfondsen en subsidies is een flink deel reeds geworven. Maar dit is niet voldoende. Daarom doen wij graag ook een beroep op u. Helpt u mee deze parel in de polder op te knappen? Door uw bijdrage kunnen we dit Baambrugs erfgoed voor de toekomst behouden. Voor meer informatie en doneren kijk op: www.molenfonds.nl/hoog-en-groenland.

Over Utrechts Landschap

Utrechts Landschap beschermt natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. Er is dicht bij huis zoveel moois te vinden: weelderige bossen, uitgestrekte heidevelden, vogelrijke uiterwaarden en draaiende molens. Dat mag niet verdwijnen!

Sinds 1927 kopen we natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties. We beheren het en stellen het open voor publiek. Inmiddels hebben we ruim 5.600 hectare natuur, buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden veilig- en opengesteld.

Het werk van Utrechts Landschap is mogelijk dankzij de steun van 28.000 donateurs (Beschermers), 745 vrijwilligers en 63 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.

Nieuws uit deze regio