De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist hebben een voorlopig voorkeursrecht gevestigd op het plangebied van de gebiedsvisie Driebergen-Zeist. Beide gemeenten werken samen aan de gebiedsvisie voor dit gebied. Hierin wordt de ambitie uitgewerkt om deze locatie om te vormen tot nieuwe kern met ruimte voor wonen en werken met bijbehorende voorzieningen.
Het voorkeursrecht geeft de gemeenten het eerste recht van koop van onroerend goed in het betreffende gebied. De eigenaar of beperkte zakelijk gerechtigde (zoals een recht van opstal) wordt niet verplicht het eigendom of beperkt zakelijk recht te verkopen. Hij of zij is vrij te bepalen of en wanneer verkoop aan de orde is.
Voorkeursrecht
Met het voorkeursrecht als passief wervingsinstrument voorkomen de gemeenten dat een andere partij zich in het gebied een ongewenste positie kan verschaffen door grond aan te kopen. Zo houden de gemeenten regie op de gebiedsontwikkeling. Ook voorkomt het voorkeursrecht dat de grond in handen komt van speculanten die de prijs opdrijven. Hierdoor zouden de gronden zo duur kunnen worden dat de beoogde gebiedsontwikkeling met veel betaalbare woningen moeilijk uitvoerbaar wordt. Deze procedure is niet gericht op onteigening.
Woningtekort tegengaan
Dit gebied, met een rijke cultuurhistorie is goed bereikbaar per trein, bus, auto, fiets en te voet. Het ligt vlakbij waardevolle (natuur)gebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug, het Kromme Rijngebied en de Stichtse Lustwarande. Hierdoor is het een aantrekkelijke locatie om te wonen, te werken en te recreëren. De ontwikkeling van dit gebied geeft de gemeenten de kans om de natuurwaarden te verstevigen en woningen bij te bouwen voor woningzoekenden.
Belanghebbenden geïnformeerd
Alle betrokken belanghebbenden tot het vestigingsgebied (lees: de eigenaren en beperkt zakelijk gerechtigden) zijn op de hoogte gebracht van dit besluit. Ook zijn zij uitgenodigd voor een informatieavond. De belanghebbenden hebben de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen en in bezwaar te gaan. In november wordt de gemeenteraad voorgesteld om het voorkeursrecht definitief vast te stellen. Daarna hebben de belanghebbenden nog de mogelijkheid om (nogmaals) bezwaar aan te tekenen.
Na het besluit van de gemeenteraden hebben de gemeenten drie jaar de tijd om een omgevingsplan voor dit gebied vast te stellen. Begin dit jaar is gestart met een uitgebreid participatieproces voor het opstellen van de gebiedsvisie en een ontwikkelstrategie voor het stationsgebied Driebergen-Zeist. Beide documenten worden naar verwachting begin 2025 ter vaststelling aan beide colleges en raden aangeboden.
Meer informatie over het voorkeursrecht en over het maken van de gebiedsvisie voor het stationsgebied Driebergen-Zeist is te vinden op samenwerkenaandriebergenzeist.nl.