16.1 C
De Bilt

VVD bezorgd: energietransactie kost huiseigenaren €61.000

Woerden – De VVD maakt zich zorgen over de energietransactie die huiseigenaren in het Schilderskwartier veel geld kost. De Nederlandse overheid heeft stevige doelstellingen geformuleerd ten aanzien van het klimaat en de energievoorziening: in 2050 moet de uitstoot van CO2 bijna geheel zijn teruggedrongen en moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam zijn. Om dit te realiseren zijn ingrijpende maatregelen nodig die flinke kosten met zich mee brengen. De gemeente Woerden gaat echter nog een stapje verder. Woerden moet niet in 2050, maar al in 2030 klimaatneutraal zijn. De Woerdense VVD maakt zich grote zorgen over de gevolgen van dit verhoogde ambitieniveau voor de Woerdense inwoners.

De eerste gevolgen zijn nu al merkbaar in het Schilderskwartier. Het westen van het Schilderskwartier is gekozen om als eerste van het gas afgekoppeld te worden. De woningcorporatie GroenWest heeft in juni jl. 39 nul-op-demeter woningen opgeleverd. Uit berekeningen van de gemeente blijkt nu dat huiseigenaren gemiddeld 61.000 euro moeten investeren om over te kunnen schakelen op elektriciteit. Uit de ervaringen van GroenWest blijkt dat daar bovenop nog allerlei extra kosten komen, welke op kunnen lopen tot wel 21.000 euro per woning. Dit deel van de investering zal nooit worden terugverdiend, de zogenaamde onrendabele top.

De onrendabele kosten zouden gedekt kunnen worden met een subsidie van de rijksoverheid. Recentelijk heeft de gemeente Woerden in overleg met de rijksoverheid de ingediende subsidieaanvraag teruggebracht van 19,7 naar 4,9 miljoen euro. Het is dus zeer onzeker of het Rijk daadwerkelijk alle meerkosten zal vergoeden. De Woerdense VVD ziet daarom meer in een geleidelijke transitie, waarbij per wijk wordt gezocht naar realistische duurzaamheidsmaatregelen. “Door in te zetten op maatregelen met een sluitende business-case, zoals het stimuleren van woningisolatie, gebruik van hybride gasketels en het bouwen van nieuwe Nul-op-de-meter woningen, wordt bijgedragen aan de klimaatdoelstellingen en blijft dit proces haalbaar en betaalbaar”, aldus raadslid Simone Onrust.

Op dit moment zijn er nog veel onzekerheden en dat baart de VVD zorgen. De Woerdense VVD wil voorkomen dat huiseigenaren geld moet lenen voor onzekere investeringen in hun huis. Onrust: “61.000 euro is heel veel geld om te lenen, zelfs als de aflossing vergelijkbaar is met je huidige energierekening.” Op dit moment is het nog niet bekend welke financieringsconstructies er zijn. Landelijk worden verschillende mogelijkheden onderzocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio