Zeist – Woensdag 21 februari vindt om 20.00 uur de aftrap plaats van Operatie Steenbreek in Zeist. Een actieprogramma dat tot doel heeft onze leefomgeving groener te maken en het waterbeheer te ondersteunen. Tijdens een bijeenkomst van Samen Duurzaam Zeist met als onderwerp “natuur en landschap” gaat het over wat inwoners kunnen doen om de biodiversiteit te vergroten, tuinen natuurvriendelijker te maken en om wateroverlast te voorkomen. Operatie Steenbreek kan mensen inspireren en helpen om zelf of met elkaar maatregelen te nemen om de eigen omgeving groener, duurzamer en gezonder te maken.
De avond opent met een lezing van Hiltrud Pötz, oprichter van Atelier Groenblauw. Zij gaat in op het belang van een duurzame, klimaat- en toekomstbestendige leefomgeving en wat mensen daar zelf in kunnen betekenen. Daarna is het aan de aanwezigen: zij gaan in groepjes aan de slag om initiatieven en ideeën uit te werken naar plannen en activiteiten.
Samen Duurzaam Zeist herkent zich in de doelstellingen en ambities van Operatie Steenbreek en ziet de operatie als een steun in de rug om aan de slag te gaan om onze wijken en dorpen groener, natuurlijker, gezonder en duurzamer te maken.
Operatie Steenbreek
Operatie Steenbreek is een landelijk actieprogramma dat samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en bedrijfsleven kennis wil delen met als doel burgers bewust te maken van de noodzaak de eigen leefomgeving te vergroenen en daadwerkelijk in actie te komen om dat te bereiken.
Zo worden de negatieve gevolgen van verstening onder de aandacht gebracht. Die bedreigt de biodiversiteit want minder groen in de tuin betekent ook minder vogels, insecten en andere dieren en zorgt bovendien voor hitte-stress op warme dagen. Tijdens hoosbuien – waar we steeds vaker mee te maken hebben – moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te overkomen. Dit betekent een enorme druk op het riool. Burgers die hun tuin vergroenen leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van hun buurt.
De gemeente Zeist tekende eerder deze maand het convenant en is daarmee deelnemer aan Operatie Steenbreek.
Atelier GROENBLAUW
Hiltrud Pötz en haar medewerkers zijn bevlogen pioniers en creatieve deskundigen op het terrein van duurzame, klimaat- en toekomstbestendige architectuur en stedenbouw. Hun overtuiging: een integrale samenwerking met alle betrokkenen en disciplines leidt tot de beste resultaten en tot het meest inspirerende proces. Naast gangmaker bij stedenbouwkundige projecten is Atelier Groenblauw actief als architect, adviseur en onderzoeker. Door het in opdracht ontwikkelen van websites en apps, het geven van lessen en lezingen, alsook door verschillende publicaties, stellen ze hun kennis beschikbaar aan een breed publiek.
Meedenken en -doen?
De Zeister aftrap van Operatie Steenbreek vindt plaats op woensdagavond 21 februari in het gemeentehuis, ’t Rond 1 in Zeist. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. De zaal is vanaf 19.30 uur open. Aanmelden kan via www.samenduurzaamzeist.nlmaar is niet noodzakelijk. Iedereen met een hart voor groen is welkom.