De Ecologische Autoriteit heeft advies uitgebracht over de natuurdoelanalyse voor het Natura 2000-gebied Binnenveld, die de provincies Utrecht en Gelderland hebben opgesteld. De natuur in het gebied staat onder druk door te veel stikstof, verzuring en verdroging door een te lage beschikbaarheid van kwelwater. De Ecologische Autoriteit ziet dat er al veel maatregelen worden genomen in het Binnenveld, maar dat deze nog onvoldoende zijn voor herstel van de natuur. Daarom adviseert de Ecologische Autoriteit snel aanvullende maatregelen te nemen om verdere achteruitgang van de natuur tegen te gaan.
Natura 2000-gebied Binnenveld
De Ecologische Autoriteit is ingesteld door de minister voor Natuur en Stikstof en beoordeelt of de juiste informatie gebruikt wordt voor besluitvorming over beschermde natuur. Alle provincies moeten natuurdoelanalyses (NDA’s) opstellen, waarin zij onderbouwen welke maatregelen zij nemen voor natuurherstel. Deze herstelmaatregelen worden later opgenomen in de provinciale gebiedsprogramma’s.
De natuurdoelanalyse die nu is beoordeeld gaat over het Natura 2000-gebied Binnenveld, een blauwgraslandreservaat op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland. Het gebied wordt gevoed door basenrijk kwelwater dat afkomstig is van de Veluwe, dat zorgt voor gebufferde, schrale bodems. Typische soorten in het Binnenveld zijn bijvoorbeeld de Grote modderkruiper en Geel schorpioenmos.
Natuurdoelanalyse
De Natuurdoelanalyse beschrijft diverse maatregelen voor natuurherstel, maar daarmee worden de doelen voor natuur nog niet gehaald. De Ecologische Autoriteit adviseert om daarom snel extra maatregelen te nemen. Zo kan de provincie voorkomen dat de natuur verder achteruitgaat en het in de toekomst moeilijker wordt om de natuurdoelen te halen. In de adviezen gaat de Ecologische Autoriteit in op aanvullende ‘no-regret maatregelen’ voor natuurherstel.
Dat zijn maatregelen die enerzijds goed onderbouwd zijn en waarvan we anderzijds weten dat ze goed werken en goed zijn voor de natuur. In het Binnenveld gaat het onder meer om het aanzienlijk reduceren van de stikstofbelasting vanuit de omgeving, het optimaliseren van het maaibeheer en het stopzetten van grondwateronttrekkingen voor beregening.
Effecten van natuurmaatregelen nog niet volledig in beeld
De Ecologische Autoriteit mist in de natuurdoelanalyse bovendien nog informatie over de effecten van maatregelen. Voor het Binnenveld is een beter inzicht nodig in het landschapsecologische systeem: hoe werkt het daar wat betreft bodem, water en lucht, en in de wisselwerking met planten en dieren? Daarmee worden niet alleen de problemen duidelijk, maar ook de onderliggende oorzaken.
Denk aan grondwaterwinning en drainage als oorzaak voor verdroging. Deze systeemkennis is nodig om te weten aan welke knoppen gedraaid kan worden om de natuur weer gezond te maken. De Ecologische Autoriteit adviseert dit heel gericht in een kennisprogramma voor dit gebied verder uit te werken.
Samenvatting
Samenvattend: de Ecologische Autoriteit adviseert de natuurdoelanalyse te verbeteren met aanvullende informatie zodat goede besluiten genomen kunnen worden in het gebiedsprogramma. Tegelijk moet niet worden gewacht met maatregelen tot alle kennis compleet is. Een aantal knelpunten en oorzaken zijn duidelijk. De Ecologische Autoriteit adviseert om daar nu al tot actie over te gaan.