Op dinsdag 8 april organiseert gemeente Utrechtse Heuvelrug een informatiebijeenkomst over het nieuwe warmteprogramma en welke wijken de komende tien jaar van het gas af gaan. Inwoners die hierover meer willen weten zijn welkom tussen 17.30 en 19.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis (Kerkplein 2 in Doorn). Iedereen kan binnenlopen om informatie over het programma te ontvangen. Aanmelden is niet nodig.
Wat hebben inwoners aan deze informatiebijeenkomst op dinsdag 8 april?
Een aardgasvrije gemeente betekent dat we samen moeten kijken naar duurzame alternatieven voor het verwarmen van onze huizen en bedrijfspanden. Door met elkaar in gesprek te gaan, zorgen we ervoor dat de warmtetransitie niet alleen duurzaam is, maar ook eerlijk en realistisch. Tijdens de bijeenkomst krijgen inwoners inzicht in het waarom en hoe van het warmteprogramma en hoe gemeente Utrechtse Heuvelrug nu al werkt aan duurzame wijken. Bijvoorbeeld met het project duurzame warmtevoorziening in de Wildbaan/Dennenburg in Driebergen. Er is daarnaast ruime gelegenheid voor het stellen van vragen en om mee te denken.
Wat is het warmteprogramma?
In 2050 wil gemeente Utrechtse Heuvelrug aardgasvrij zijn. Hiervoor is het nodig dat wordt onderzocht wat andere mogelijkheden zijn voor het verwarmen van woningen (en ook bijvoorbeeld voor koken). Een alternatief voor aardgas is bijvoorbeeld een warmtepomp of een warmtenet in de wijk (stadsverwarming). In het warmteprogramma wordt aangegeven welke wijken er de komende tien jaar van het aardgas af gaan en welke alternatieven er zijn voor deze wijken.
Waarom een warmteprogramma?
Het aardgasvrij maken van alle woningen is een hele klus. Het Warmteprogramma (de opvolger van de Transitievisie Warmte) gaat over de periode tot 2035. Plannen worden aangepast op basis van nieuwe inzichten en de ervaringen die inmiddels zijn opgedaan. Elke gebouweigenaar krijgt hiermee te maken. Daarom wordt het warmteprogramma opgesteld met woningcorporaties, netbeheerders, lokale energie-initiatieven en natuurlijk ook met ondernemers/bedrijven en inwoners.
Later wordt per wijk elk bruikbaar alternatief nauwkeurig uitgewerkt in een wijkuitvoeringsplan, in samenwerking met alle inwoners en bedrijven uit de wijk. Zodat we op den duur per wijk een goed alternatief voor aardgas kunnen kiezen.
Kijk voor meer informatie op: www.heuvelrug.nl/warmteprogramma