Het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (RVS) heeft het halfjaarlijkse veiligheidsbeeld opgesteld voor alle gemeenten in Midden-Nederland. Hieruit blijkt dat in de eerste zes maanden van 2024 de totale geregistreerde criminaliteit in Utrechtse Heuvelrug is gedaald van 696 naar 668 (-4%). Dit is ten opzichte van de eerste zes maanden van 2023. De gemeente scoort daarmee gunstiger dan het regionaal gemiddelde. Dat laat een daling zien van 1%. Opvallend is de verdere afname van het aantal geweldsregistraties, autokraken, meldingen jeugdoverlast en cybercrime.
De daling van de geregistreerde criminaliteit is ook te merken in de veiligheidsbeleving van de inwoners. Uit een gehouden Veiligheidsmonitor blijkt dat de inwoners de veiligheid in hun woonbuurt een 7,8 geven. Dit is hoger dan het rapportcijfer van basisteam Heuvelrug (7,6).
Veiligheidsbeeld
Het Bureau Regionale veiligheidsstrategie stelt twee keer per jaar een veiligheidsbeeld op over de veiligheidssituatie in de afzonderlijke gemeenten in de regio Midden-Nederland. Het veiligheidsbeeld is een goede graadmeter voor de Heuvelrug-gemeenten. De gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Renswoude, Rhenen, Veenendaal en Wijk bij Duurstede werken sinds 2019 intensief samen op het gebied van veiligheid. Dit vormt een unieke samenwerking tussen de vijf gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie. Hierin zijn gezamenlijk prioriteiten vastgesteld in een gezamenlijk Integraal Veiligheidsplan (IVP).
Cybercrime en onbegrepen gedrag
Politie en gemeenten hebben de laatste periode veel ingezet op de bewustwording van cybercrime, bij inwoners en ondernemers. Daarnaast zet de politie in op het goed kunnen helpen van slachtoffers en het verzamelen van sporen om de daders op te sporen. Deze gezamenlijke aanpak werpt zijn vruchten af.
Er is wel stijging te zien van het aantal registraties van overlast door onbegrepen gedrag (+30%). Dit is een trend die in de hele regio waarneembaar is (+17%).
Drugs
Opvallend is een stijging in registraties van drugshandel, -vervaardiging en bezit (van 3 naar 17). Burgemeester Frits Naafs benadrukt dat dit onverminderd een prioriteit blijft: “De vlag gaat hier niet uit. In samenwerking met de politie is er stevig geïnvesteerd. De afgelopen tijd heb ik veelvuldig gebruik gemaakt van bestuurlijke bevoegdheden om drugspanden te sluiten, zoals in Maarsbergen.
Het is te gemakkelijk om te stellen dat hierdoor het aantal constateringen is gedaald. Wel is duidelijk dat het niet aan onze focus ligt. Wij blijven in samenwerking met de politie aandacht houden voor dit onderwerp en treden op waar nodig. De betrokkenheid van onze inwoners en ondernemers is hierin essentieel. Zij zijn grotendeels onze ogen en oren.”
De gemeente heeft een nauwe samenwerking met Meld Misdaad Anoniem. Heeft u een vermoeden of signaal van criminaliteit, waaronder drugsoverlast of -productie? U kunt altijd contact opnemen met uw wijkagent. Blijft u liever anoniem? U kunt iets melden zonder uw naam of adres op te geven bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 70 00 (gratis) of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Op deze manier krijgt de politie informatie en kunt u anoniem helpen om uw omgeving veiliger te maken.
Gezamenlijke aanpak Heuvelrug-gemeenten
De vijf Heuvelrug-gemeenten blijven ook in de komende jaren volop samenwerken om de gezamenlijke doelen uit het IVP te realiseren. Burgemeester Frits Naafs: ‘’Het nieuwe Integraal Veiligheidsplan 2023 – 2026 is vastgesteld. We zijn volop bezig met de uitvoering hiervan. Dit helpt ons om steeds slagvaardiger op te treden tegen misdrijven met grote impact en veel voorkomende criminaliteit.”
Meer informatie over de samenwerking tussen de vijf Heuvelrug-gemeenten, de doelstellingen uit het gezamenlijke IVP of de lokale prioriteiten staat op www.wehoudenhetveilig.nl.