Brummen/Eerbeek – In mei en juni 2024 hebben inwoners van de gemeente Brummen deelgenomen aan een onderzoek over de warmtetransitie. Maar liefst 910 inwoners hebben de vragenlijst volledig ingevuld. Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten die de gemeente zal gebruiken om de overstap naar duurzame warmte te verbeteren.
De gemeente Brummen hecht veel waarde aan de mening van haar inwoners. Nederland staat voor de uitdaging om vóór 2050 van het aardgas af te gaan, en de gemeente wil ervoor zorgen dat deze warmtetransitie zo soepel en effectief mogelijk verloopt. Door de betrokkenheid van inwoners te peilen, kan gemeente Brummen beter inspelen op de behoeften en zorgen van inwoners.
Wat zijn de resultaten uit Brummen?
- Algemene bewustwording: Meer dan 80% van de respondenten is zich bewust van de noodzaak om vóór 2050 van het aardgas af te gaan. Respondenten van 55 jaar en ouder zijn hier vaker van op de hoogte.
- Belang van warmtetransitie: Bijna 60% van de respondenten vindt de warmtetransitie (zeer) belangrijk. Jongere respondenten (<45 jaar) zijn meer geneigd te vinden dat Brummen zo snel mogelijk van het aardgas af moet.
- Bekendheid met alternatieven: Elektrische warmtepompen en zonnecollectoren zijn bij veel respondenten bekend als vervanging voor een cv-ketel. Jongere inwoners (<45 jaar) zijn hier beter van op de hoogte dan inwoners van boven de 74 jaar.
- Aardgasvrije woning: Slechts 7% van de respondenten woont al in een aardgasvrije woning. De hoge kosten worden door het merendeel van de respondenten gezien als belangrijkste obstakel voor het aardgasvrij maken van woningen.
- Voorkeuren en plannen: Ongeveer 30% van de respondenten is van plan om binnen enkele jaren energiebesparende maatregelen te nemen. Vooral jongeren en eigenaren van oudere woningen zijn hier actief mee bezig.
- Betaalbaarheid: Betaalbaarheid wordt als zeer belangrijk gezien, vooral door jongere respondenten.
Wat gebeurt er met de resultaten?
De inzichten uit dit onderzoek helpen de gemeente Brummen bij het maken van weloverwogen beslissingen voor toekomstige projecten en beleid. Enkele concrete stappen die de gemeente Brummen wil ondernemen zijn:
- Beleidsontwikkeling: Gebruik van de resultaten om beleid te formuleren dat aansluit bij de wensen en zorgen van inwoners.
- Onderzoek warmtenet: De bevindingen ondersteunen het verdere onderzoek naar de mogelijkheden voor een warmtenet in Eerbeek.
- Informatievoorziening: Verhogen van de informatieverspreiding over aardgasvrij wonen, kosten en subsidies via diverse kanalen zoals brieven, huis-aan-huis bladen en digitale nieuwsbrieven.
Overige resultaten en informatie
Voor een gedetailleerd overzicht van alle vragen en antwoorden uit het onderzoek, kunt u terecht op www.brummenspreekt.nl, waar een factsheet beschikbaar is. Daarnaast is het volledige onderzoeksrapport ook toegankelijk voor inzage.