Met ingang van 1 januari 2026 wordt een deel van de stad Ede een nul-emissiezone. De precieze omvang van de zone is nog niet bekend, dit wordt in de komende periode verder onderzocht en besproken. De zone geldt voor goederenvervoer met vrachtauto’s en bestelauto’s. Door invoering van zo’n zone mogen deze vanaf 2026 alleen nog de zone inrijden als zij geen uitstoot veroorzaken. Het gaat dan om CO2 uitstoot en vervuiling door fijnstof, stikstof en geluid.
College van B&W van Ede
Dit heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag voorgesteld. Voor de omvang van de zone gaat de voorkeur van het college uit naar de zone die een groot deel van Ede stad omvat. Dit zorgt voor eerlijke concurrentie en geeft de grootste bijdrage aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wethouder Duurzaamheid Geert Ritsema: ”Een grote zero emissie zone zorgt voor eerlijke concurrentie en geeft de grootste bijdrage aan een gezonde en duurzame leefomgeving”.
Ondernemers
Uit gesprekken met ondernemers uit het centrum blijkt dat er draagvlak is voor invoering van een nul-emissie zone. De ondernemers vragen wel om duidelijkheid, zodat ze zich kunnen voorbereiden op de invoering. Daarnaast hebben brancheorganisaties en filiaal- en grootwinkelbedrijven zich geschaard achter de invoering van nul-emissie zones.
Overgangsregeling
Voor elke gemeente die een nul-emissie zone invoert geldt een landelijke overgangsregeling. Daarmee hebben ondernemers langer de tijd om voor te bereiden. De overgangsregeling is vooral belangrijk voor kleinere ondernemers. Hoe sneller duidelijkheid wordt verschaft in de vorm van een besluit tot invoering, hoe langer ondernemers de tijd hebben om zich voor te bereiden. Het is ook mogelijk om lokaal maatwerk te leveren in de vorm van ontheffingen.
Regie
Voor gemeenten die de zone niet invoeren houdt het Rijk de mogelijkheid open om een nul-emissie zone in 2030 op te leggen. Door het besluit tot invoering van een nul-emissie zone nu te nemen houdt gemeente Ede regie en kan ze ondernemers actief faciliteren.
Subsidies
Zowel het Rijk als de provincie Gelderland bieden subsidies aan ondernemers voor de aanschaf of lease van duurzame wagens, naast de mogelijkheden van de milieu-investeringsaftrek. Deze zijn te vinden via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Provincie Gelderland: subsidie advies duurzame logistiek en subsidie multimodaal of efficiënt en schoon goederenvervoer.
Provincie Gelderland heeft ook aangegeven dat ze de gemeente financieel wil ondersteunen bij de invoering van een nul-emissie zone.
Besluit
Om de nul-emissiezone per 1 januari 2026 in te voeren moet de gemeenteraad eind 2021 een principebesluit nemen. Daarin worden de precieze omvang van de zone, de stappen naar de invoering ervan en aanvullende maatregelen vastgelegd. Ondernemers worden betrokken bij de totstandkoming van dat actieplan.
Klimaatakkoord
De invoering helpt mee aan een verkeersluwer stedelijk gebied met een verbeterde luchtkwaliteit en is onderdeel van de uitvoering van het landelijke Klimaatakkoord. Niet alleen Ede, maar alle grotere gemeenten gaan de zone invoeren.