Wageningen ziet mogelijkheden voor windenergie, maar er zijn ook duidelijke aandachtspunten. Dat blijkt uit het onderzoek naar de milieu-impact van windenergie in Wageningen en Rhenen. De gemeenten lieten samen dit onderzoek uitvoeren vanwege regionale afspraken over het opwekken van duurzame energie. Ze wilden weten waar kansen liggen voor wind.
Onderzoek naar windenergie eerste stap
De resultaten betekenen niet dat er binnenkort windturbines komen. Het realiseren van windturbines is een proces dat jaren duurt. Dit onderzoek is pas de eerste stap. Er is nog geen concreet plan voor de bouw van turbines. Lokaal eigenaarschap staat centraal als er in de toekomst plannen voor windenergie komen. Verschillende partijen volgen de ontwikkelingen met interesse. Zo richtte een groep Wageningse inwoners recent de burgercoöperatie WaRe Wint op. Zij zetten zich in voor lokaal eigenaarschap en zeggenschap mochten er in de toekomst concrete plannen komen voor windenergie.
Erik-Jan Bijleveld, wethouder Duurzaamheid: “De energietransitie vraagt om keuzes. Het is belangrijk om samen met inwoners, experts en organisaties zorgvuldig te onderzoeken wat wel en niet mogelijk is. Het is goed om te zien dat inwoners nu al initiatief nemen, zoals met de coöperatie WaRe Wint.
Inzicht in effecten op omgeving
Het onderzoek geeft meer duidelijkheid over de effecten van windenergie. Voor verschillende gebieden is onderzocht wat de impact zou zijn van het plaatsen van windturbines op onder andere natuur, landschap, gezondheid en geluid. Die informatie helpt om verschillen tussen de locaties in beeld te brengen en mee te nemen in de besluitvorming.
Verdiepend onderzoek nodig
Voor alle gebieden geldt dat er aandachtspunten zijn. Daarom is meer onderzoek nodig, bijvoorbeeld naar de werking van de defensieradar. Ook is uitgebreider onderzoek nodig naar effecten op de natuur. De gemeente Wageningen start binnenkort met vervolgonderzoek voor natuur in het Binnenveld. Lokale natuurorganisaties worden daarbij betrokken.