Op woensdag 19 maart volgden derdejaars leerlingen Zorg & Welzijn van VMBO De Meerwaarde een inspirerende masterclass ‘Werken met restvoedsel’. Onder leiding van chef-kok Giel Dons leerden zij handige technieken om met overgebleven ingrediënten smaakvolle en voedzame gerechten te kunnen bereiden. Wethouder Wim Oosterwijk (Barneveld) was hierbij aanwezig om het belang van bewust omgaan met voedsel te onderstrepen.
Duurzaam koken met restvoedsel
De masterclass, die plaatsvond in de ochtend, liet leerlingen ervaren hoe zij zelf, maar ook straks binnen hun werk in de zorgsector, slim kunnen omgaan met voedselrestanten. Van bakkersproducten tot groenten en zuivel: onder begeleiding van Giel Dons en docent Keuken Jaap Groeneveld ontdekten de leerlingen hoe ze restproducten kunnen omtoveren tot lekkere gerechten, zoals croutons, wentelteefjes, bouillon en soepen. De voedselresten werden opgehaald in de omgeving en zijn afkomstig van bakkers, voedseltuinen, boeren en supermarkten.
Wethouder Wim Oosterwijk: “In de Week van de Circulaire Economie volg ik deze masterclass ‘Koken met restvoedsel’. Voedselverspilling is een belangrijk thema, zeker binnen zorginstellingen waar dagelijks veel maaltijden worden bereid. Deze leerlingen leren niet alleen bewuster met voedsel omgaan, maar doen ook waardevolle kennis op voor hun toekomstige werkveld. Want de meest duurzame manier om met voedselverspilling om te gaan, is voorkomen dat er resten ontstaan!”
Week van de Circulaire Economie
De masterclass maakt deel uit van de Week van de Circulaire Economie, die plaatsvindt van 17 tot en met 22 maart. Het Living Lab Regio Foodvalley Circulair organiseert in deze week meerdere masterclasses op scholen in de regio om bewustwording rondom voedselverspilling te vergroten.