2.6 C
De Bilt

Mogelijk nieuw Klompenpad in buurtschap Slichtenhorst in Nijkerk

Stichting Buurtschap Slichtenhorst en IVN-Nijkerk willen graag samen met bewoners een nieuwe Klompenpad in het buitengebied ontwikkelen. De gemeente Nijkerk wil meewerken aan deze wens. “Het vergroot de betrokkenheid en het beleven van het landschap. Onze Klompenpaden zijn onderdeel van ons cultureel erfgoed en zijn populair bij jong en oud”, geeft wethouder René Windhouwer aan.  

Dit Klompenpad in buurtschap Slichtenhorst loopt door agrarisch gebied. De ontwikkeling van dit pad in dit gebied sluit mooi aan bij het Landschapsontwikkelingsplan (2019). Hierin is aangegeven dat het behoud en het versterken van de kwaliteit van het landschap en beleving centraal staan. Of er voldoende draagvlak is bij de inwoners wordt pas duidelijk na de start van het participatietraject. Verder hangt de conceptroute af van de het mee werken van de grondeigenaren.

Voor de periode 2020-2024 heeft de provincie Gelderland een budget gegeven aan Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) voor de aanleg van vier nieuwe Klompenpaden. SLG heeft aangegeven een deel van het geld beschikbaar te stellen aan de gemeente Nijkerk. Hiermee wordt de helft van de ontwikkelingskosten gedekt. De gemeente Nijkerk betaalt de overige ontwikkelkosten.

Volgende stap

Dit najaar start SLG met het participatietraject. De eerste stap is het organiseren van een informatieavond voor bewoners en belanghebbenden. Tijdens deze avond krijgt iedereen de kans om ideeën voor een mogelijke route aan te dragen. Bewoners van buurtschap Slichtenhorst en andere belanghebbenden krijgen hier nog informatie over. Verder worden er deelnemers gezocht voor een werkgroep die aan de slag gaat met deze ontwikkeling.

Klompenpaden

Het gaat om cultuur-historische rondwandelingen door (voormalig) agrarisch gebied. Bij voorkeur gaat het pad over onverharde paden dwars door het landschap, langs boerenerven en over landgoederen. Door het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de oorsprong van het historische landschap weer herkenbaar. De paden lopen regelmatig over particuliere erven en gronden. De agrariërs/ eigenaren ontvangen hiervoor een vergoeding. De routes worden samen ontwikkeld.

De paden worden onderhouden met een groep lokale vrijwilligers. De gemeente werkt samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Deze stichting heeft veel ervaring met het realiseren van wandelroutes in samenwerking met bewoners en belanghebbenden. Zij begeleiden ook de vrijwilligers. In de gemeente Nijkerk zijn al vier goedbezochte Klompenpaden: het Kruishaarderpad (15 km), het Appelpad (8 km), het Laaksepad (10 km) en het Laaksepad KIDS (3 km).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio