Wageningen heeft een nieuw college van B&W. Maandagavond 16 mei is het coalitieakkoord van GroenLinks, PvdA en D66 besproken met de gemeenteraad. Vervolgens zijn de wethouders Guido van Vulpen (GroenLinks), Anne Janssen (PvdA), Maud Hulshof (D66) en Erik-Jan Bijleveld (GroenLinks) geïnstalleerd. Samen met burgemeester Floor Vermeulen vormen zij de komende 4 jaar het College van de gemeente Wageningen, ondersteund door de gemeentesecretaris Jasper de Wit.
College: ‘Samen aan de slag’
De drie partijen gaan onder het motto “samen aan de slag” de komende vier jaar werken aan urgente maatschappelijke opgaves, zoals het oplossen van de woningnood, het versnellen van de energietransitie, het aanpakken van de ongelijkheid en een ambitieus plan voor een bruisende binnenstad. De noodzaak om op korte termijn oplossingen te bieden voor deze opgaves is hoog. Het College gaat zich daarom de komende vier jaar met name richten op de uitvoering van plannen en visies die eerder gemaakt zijn. Bij de uitvoering daarvan willen de partijen de inwoners van Wageningen en de maatschappelijke partners nauw betrekken.
Ambitieuze doelen voor een groen, sociaal en inclusief Wageningen
In het coalitieakkoord zijn op negen thema’s ambitieuze doelen geformuleerd voor een groener, socialer en inclusiever Wageningen. De coalitie wil werken aan een diversiteits- en inclusieagenda om te zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn en mee kan doen. We starten bij onszelf door diversiteit in de gemeentelijke organisatie te vergoten. Om de energietransitie te versnellen willen we op wijkniveau versneld isoleren en zon op dak aanleggen, mede om energiearmoede tegen te gaan. Daarnaast versnellen we de aanleg van zonneparken en windmolens. Voor 2030 wil deze coalitie bovendien 3000 woningen bouwen, waarvan 30% sociaal. Een bruisende binnenstad bereiken we door meer ruimte te bieden voor erfgoed, cultuur, horeca en beleving, en het Vrijheidskwartier en de Stadsgracht te realiseren. Tot slot willen we extra investeren in de sport- en cultuursector, het cement van onze samenleving.
Versterking organisatie nodig
Om oplossingen te realiseren voor deze urgente maatschappelijke opgaven is het nodig om de ambtelijke organisatie op onderdelen te versterken. Dat is ook een uitdaging, omdat vacatures moeilijk in te vullen zijn, en de arbeidsmarkt zeer krap is. Deze versterking is wel nodig om de versnelling in de uitvoering te kunnen realiseren.
Het hele coalitieakkoord is te lezen op www.wageningen.nl/coalitieakkoord.