Gortel/Niersen -Eindelijk Zonneveld in Gortel Niersen. Wat 5 jaar geleden begon met de wens om duurzame energie op te wekken met oog voor de omgeving, is inmiddels een realiteit geworden. Op het Kroondomein in Gortel Niersen hebben bewoners het initiatief genomen en zorgvuldig stappen gezet om te komen tot verrijdbare zonnepanelen die het buurtschap van duurzame energie voorzien. De panelen worden aan het oog onttrokken door beplanting die past bij de omgeving.
Zonneveld
Vrijdag 25 februari was de eer aan wethouder Erik Visser, de rentmeester van het Kroondomein en leden van de energiecorporatie Gortel Niersen om de hand te leggen aan de laatste beplanting. De kroon op een goede samenwerking, door met oog voor de omgeving duurzaam energie op te wekken.
Samenwerken om initiatief te laten slagen
De ideeën waren er en om deze te realiseren hebben de bewoners, gemeente en het Kroondomein de handen ineen geslagen. Allemaal zagen ze het belang van een duurzame opwek in dit waardevolle gebied en ook de noodzaak om dit heel zorgvuldig vorm te geven. Vijf jaar gelden stond de eerste proefopstelling van het zonneveld van energie coöperatie Gortel-Niersen in het veld. De uiteindelijke locatie is bepaald op bewonersavonden in overleg met álle bewoners van Gortel en Niersen in het Kroondomein. Wethouder Erik Visser vertelt: ‘Wij willen als gemeente ruimte geven aan inwonersinitiatieven en de opwek van duurzame energie staat hoog op onze agenda.
In dit traject kwam dat mooi samen; de bewoners in het Kroondomein zelf namen het voortouw om hun bijdrage te leveren aan een duurzame energievoorziening. Wij hebben ons steentje bijgedragen door het initiatief te steunen en bij te dragen aan het doorlopen van een zorgvuldig traject, zodat met een gerust hart een vergunning verleend kon worden.’
Duurzame energie met oog voor omgeving
Van de zes verrijdbare opstellingen met zonnepanelen in de buurtschappen Gortel en Niersen maken in totaal tien huishoudens gebruik. Ook het Kroondomein gaat gebruik maken van deze groene energie uit het zonneveld. De verrijdbare opstellingen zijn een innovatieve oplossing, omdat zonnepanelen plaatsen op rietendaken in Gortel en Niersen geen goede oplossing was. De verrijdbare opstellingen zijn indien nodig bij een calamiteit ook gemakkelijk weg te halen. Daarbij zijn de zonnepanelen netjes ingebed op de landbouwgronden in dit fraaie gebied.
De collectoren zie je nauwelijks. Ze worden omheind met groen zoals de meidoorn, sleedoorn en de vlier die goed in het landschap passen, waardoor het beschermde dorpsgezicht van Gortel nergens aan waarde inboet. Het Kroondomein stelt de grond ter beschikking. Kortom: de uiteindelijke opstellingen van het zonneveld blijken een prima oplossing die voldoet aan alle hoge eisen met zorg en aandacht voor landschappelijke inpassing en oog en ruimte voor biodiversiteit.